Ilkka Luoma Mielipiteitä ilman hymistelyä

Miksi me keinokemikalisoimme aivojamme?

 • Lista jota voi katsoa ja ihmetellä - mutta mitä tehdään?
  Lista jota voi katsoa ja ihmetellä - mutta mitä tehdään?
 • Auta nuorta - älä unohda häntä, ylityöt eivät ole lopulta välttämättömiä. Meillä on vastuu lapsista ja nuorista - yhtään ei ole varaa menettää!
  Auta nuorta - älä unohda häntä, ylityöt eivät ole lopulta välttämättömiä. Meillä on vastuu lapsista ja nuorista - yhtään ei ole varaa menettää!
 • Seurannaisilmiöt voivat olla loppuelämän haasteita - jos näin, etsi huolehtiva tie, ja nujerra ongelma!
  Seurannaisilmiöt voivat olla loppuelämän haasteita - jos näin, etsi huolehtiva tie, ja nujerra ongelma!

Nautinnot keskittyvät vain ja ainoastaan aivoihin, siellä ovat kaikkien hermopäätteiden päättöpisteet, joihin muodostuu tuntemuksia - niin hyviä kuin pahoja - autonomisesti ja/tai tietoisesti --- Nyt me puhumme päihteistä, huumeista ja vieläkin kovemmista tavista luoda epätodellista tunnetta jostain sellaisesta, jota evoluutio ei tarkoittanut - normaaliin elämään! (Mikä on normaalia elämää?) --- 

"

 1. ... Omaehtoinen ja ulkoa (aina) saatu houkute tuottaa uusia kokeilijoita - on saatava helposti aivokemikalisoinnin myötä tuntemuksia, joiden tehostekertoimia lisätään, kun mikään ei riitä. Jokainen menetetty alun viattomuus on tappio yhteiskunnalle ja läheisille... Surun määrää ei voida edes kuvitella! Sitkeät nousevat pinnalle, heitä on tuettava kaikin keinoin! ... 
 2. !!

 ...

~  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005406566.html   - 

 

Ote ylläolevasta linkistä:

"Caty Lebedev on entinen narkomaani ja ”Suomi-orpo”, joka hylkäsi lapsensa synnytyssairaalaan – heroiiniakin vaarallisempi fentanyyli tappaa Virossa traagiseen tahtiin ... 

Fentanyyli on tappanut kymmeniä huumeidenkäyttäjiä Virossa tänä vuonna. Caty Lebedev oli koukussa 20 vuotta, hylkäsi lapsensa, varasti ja istui vankilassa. Nyt hän haluaa auttaa huumeista riippuvaista ystäväänsä pitämään tämän kolme lasta. Fentanyylin vahvuus on vaaraksi myös Suomelle, josta ainetta on löytynyt vasta pieniä määriä, sanoo Tulli ... "

.

Usein kemikalisaatio alkaa "harmittomasti" tupakasta, sitten ruohoa (kannabis * - marihuana) ja niin edelleen. Ketju pitää voida katkaista jo ennen tupakkaa - sillä sekin on turhaa - ehkä joku lisää listaan kahvin, jota juomme maailmassa eniten - per capita! 

...

Mistä maksetaan kannabiskokeilun haittakustannukset?

~  http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&thread=6432610  - , sisältää 935 lukijakommenttia vuodelta 2014 --- 

 

"Älä syytä - auta, ehdota ja huolehdi - ole mukana, ole läsnä!"

...

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä ne vahingot itselle ja muille tarkoittavat?
Mitä varten itse käytät keinokemikaaleja ja miksi noita huumausaineita sellaisiksi nimität. Eli miten luonnontuotteesta kuten esim. sienestä tulee "keinokemikaali".
kai on aika itsestäänselvää että yleisimmistä huumeista aiheutuu eniten harmeja.

Ilkka Luoma

Ongelmallisimpina muuntohuumeet ja tietyt lääkkeet - mm. fentanyyli ...

Muuntohuumeet
" ... Tutkimuskemikaalilla tarkoitetaan usein muuntohuumeita, mutta sillä voidaan tarkoittaa mitä tahansa lääkkeiden kehityksessä tai tieteellisen tutkimuksen apuaineina käytettäviä yhdisteitä. Tutkimuskemikaalien ensisijainen käyttötarkoitus on voinut olla täysin laillinen, mutta jossain vaiheessa yhdisteen soveltuvuus päihteeksi on selvinnyt, ja sitä on alettu väärinkäyttää.[2][4][5][6] ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Muuntohuume -
.

Fentanyyli
" ... Fentanyyli (1-fenetyyli-4-N-propionyylianilinopiperidiini) on täyssynteettinen opioidi, joka syntetisoitiin ensimmäisen kerran Belgiassa 1950-luvun lopulla. Se on vahvuudeltaan noin sata kertaa morfiinia vahvempaa.[1] Fentanyyli esiteltiin 1960-luvulla kipulääkkeenä lääkenimellä Sublimaze. ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Fentanyyli -
.

Ilkka Luoma

Kokaiini

" ... [2009]
Bolivian presidentti piti merkittävän puheen Helsingin yliopiston juhlasalissa vieraillessaan maassamme muutama vuosi sitten. Presidentti ja itsekkin aymaraintiaani 2] Evo Morales 3] kertoi alkuperäintiaanien pureskelleen Etelä-Amerikassa kokan lehtiä vuosituhannet - niistä on saanut voimaa - erityisesti silloin, kun valloittaja-espanjalaiset 3] orjuuttivat muun muassa aymarat kaivoksissaan.
...
2] Aymara intiaanit - http://en.wikipedia.org/wiki/Aymara_people -
3] Valkoinen mies tuhosi ja intiaani korjaa - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/01/valkoinen-mi... -

Valkoinen materialisoitunut näyttötalousihminen boosteroi kokan lehdet kokaiiniksi

Ei ollut intiaanien vika ja syy siihen, että valkoinen rotu kiihkoissaan ja kiksihurmoksessaan buusteroi (=vahvisti) kokan lehdet 100- ja 1000 -kertaiseksi kokaiiniksi. Intiaaneille olisi kelvannut pelkät luonnontuotteet, mutta valkoinen ei tyytynyt tähän - vaan kemikalisoi kasviksit valkoiseksi jauheeksi - kun mikään ei enää riittänyt - piti saada entistä kovempia hallusinaatioita - no, seuraukset tiedämme!

Oopium sodat I ja II
- http://en.wikipedia.org/wiki/Opium_Wars -
- http://takkirauta.blogspot.fi/2011/07/oopiumisodat... - ... "
.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kadotetun-su... -
.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo LSD:n "harmittomuus" jaksaa kummastuttaa kerrasta toiseen näissä esityksissä. Kun tieto LSD:stä levisi Suomessa joskus 60-luvun puolivälin jälkeen, niin se demonisoitiin tiedonvälityksessä kaikkein hirvittävimmäksi huumeeksi, joka saa ihmisen hyppimään ikkunoista ja ajautumaan loppuikäiseen psykoosiin t.m.s.

Nykyään sanotaan suurin piirtein niin, että se panee näkemään uusia värivivahteita ja tuntemaan nykyhetken voimakkaammin. Mistäköhän noin suuri ristiriita johtuu?

https://www.youtube.com/watch?v=121MWiP2Ga0

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kaiketi LSD:n vaikutukset voivat vaihdella laidasta laitaan. Olen itse ollut LSD:tä napannen kämppäkaverin seurassa joka ensiksi oli iloisella ja rennolla päällä ja meni sitten vainoharhaiseen psykoosin, jouduin valvomaan hänen kanssaan koko yön.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siksi kummastelenkin tuota LSD:n nykyluokittelua varsin harmittomaksi. Se lienee todellakin arvaamaton. Esimerkiksi tuon Ilkan esityksen mukaan alkoholi on ylivoimaisesti hirmuisin huume, mutta sen kohdalla suurin piirtein tietää kuitenkin kuinka kukin käyttäytyy. Lisäksi sen annostelu on helppoa ja kontrolloitavissa olevaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Täysin arvaamattomia, koostumukseltaan voi olla mitä tahansa hengenvaarallistakin mitä markkinoille tuputetaan.
Tietenkin alkoholillakin voi olla arvaamattomia seurauksia ja jotkut tuttut ovat kuolletkin yliannostukseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Kyse on todellakin siitä varmuudesta aineen koostumuksesta sekä annostelukontrollista.

Esimerkiksi tänään nautin illallisen yhteydessä punaviiniä, mutta minulla ei ollut pienintäkään epäselvyyttä siitä kuinka se minuun vaikuttaa, jos vaikuttaa. Sen sijaan, jos joku olisi sanonut, etä otapa nyt jälkiruuaksi yksi LSD-tabu, niin en olisi suinkaan niin varma, olisinko juuri nyt tätä kirjoittamassa.

Ja kuitenkin olen käyttänyt tänään tuota Ilkan esityksen mukaan hirmuisinta huumetta. Ylivoimaisesti kaameinta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

Alkoholin haittavaikutukset ovat tietenkin suurimmat koska se on ylivoimaisesti yleisin huumaava aine.
Kumpikin tiedämme mikä ero on LSD:llä ja muilla laittomilla huumausaineilla verrattuna alkoholin. Minä puolestani eilen nautin jopa parikin lasillista halpaa valkoviiniä jota jäi yli kun keitimme simpukoita. Mitään humaltavaa vaikutusta ei ollut. Mutta olen myös joskus kokenut yllättäviä vaikutuksia; muutaman kaljapullon jälkeen olen pyörtynyt itseäni teloen. Kyseessa ei ollut sammumisesta vaan verensokerin alhaisuudesta. Kaikki alkoholijuomat ei sovi kaikille. On sellaisiakin joiden maksa ei polta alkoholia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Siinä on huomioitu käyttäjälle vahingollisuus ja muille vahingollisuus, tuossa kuvaajasa. Luulisin ainakin:
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(10)61462-6/abstract

(Sanotaanhan se toki tuossa kuvaan otsikossakin)

Ilmeisesti kuitenkin kuvaajassa asiaa on tarkasteltu per yksilö, eikä per kansakunta, jolloin pitäisi huomioida aineen x käytön yleisyyskin.

Alkoholilla on kaiketi muutamia kohtuukäyttäjiä. Tiedä sitten, onko niitä kaikilla muillakin aineilla? Riippuvuuden muodostumisherkkyys ainakin vaihtelee.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Se nyt jäi ihan auki mikä on tarkasteltu yksikkö, minä kyllä katsoin että aineen yleisyys on määrävä sen aiheuttamiin haittoihin. Suhteellisen harvat käyttävät hallusinaatioita aiheuttavia huumesieniä, niiden haitat käyttäjälle voivat kuitenkin olla pahimpia kuin mietojen huumeiden haitat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä minä uskon, että tuon diagrammin tarkoitus on nimenomaan osoittaa kyseisten aineiden vaarallisuutta yksilölle ja hänen elinpiirilleen. Siis siitä riippumatta kuinka yleisiä tai harvinaisia ne ovat.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Minä en usko mihinkään, päättelin vaan että käytön yleisyys täytyy vaikuttaa janojen pituuteen: kun mitään muita muuttujia kuin kyseinen aine ei ole kerrottu graafin tulkinta on mahdotonta. Miten niitä haittoja on mitattu?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

"Miten niitä haittoja on mitattu?"

Kaitpa heillä jokin subjektiivinen pisteytystapa on olevinaan ollut.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Niin, mutta muille aihutuvista haitoista? Ketkä ne muut ovat. väkivallan uhritko?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Veronkeruujärjestelmälle ... menoerinä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #47

Sellainenko muuttuja siinä taulukossa on otettu huomioon?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Mainitsit aiemmassa kommentissasi:

"Olen itse ollut LSD:tä napannen kämppäkaverin seurassa joka ensiksi oli iloisella ja rennolla päällä ja meni sitten vainoharhaiseen psykoosin, jouduin valvomaan hänen kanssaan koko yön."

Tuokin todistaa, ettei diagrammi ole täydellisen oikea, koska siinä väitetään, ettei LSD aiheuta ulkopuolisille mitään harmia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Ei minulle mitään vahinkoa kuitenkaan tullut, vaikka huolehdin ystävästäni. "Harm" tarkoittanee vahinkoa, ei pelkkää harmia.
Harvoin huumeiden käyttäjien seurassa on kovin kivaa olla jos ovat aineiden vaikutuksen tai vieroitusoireiden alaisia. Sopivassa nousuhumalan vaihessa alkoholijuomilla juhlivilla voi olla ihan kiva, mutta ellei juhlat lopu kun ilo on ylimillään tunnelma muuttu yleensä aika tylsäksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #12

Tältä osin kuvaaja ei ole mielestäni riittävän selkeä, mutta päädyin samaan yksilökeskeiseen arveluun.
Silmämääräisesti arvioiden etanoli ei olisi käyttäjilleen haitallisin huume, mutta kylläkin käyttäjän ympäristölle.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #18

En tajua miten olet päätellyt. Turha siitä on väitellä tarkistamatta asiaa. Ellei tiedä mitä tuollainen kuva esittää sillä ei ole informaatioarvoa. Jokainen voi tulkita oman näkemyksensä mukaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Minä kyllä päättelen muun muassa siitä, että tupakka on luokiteltu huomattavasti vähemmän vaaralliseksi käyttäjälleen kuin heroiini. Jos kyseessä olisivat absoluuttiset kuolontapaukset niin tupakka peittoaisi harvemmin käytetyn heroiinin mennen tullen. Tuon on siis pakko tarkoittaa kyseisen aineen käyttäjän henkilökohtaista riskiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #22

Tuosta ei selviä millaisista vahingoista on kyse. Voihan olla ettei ollenkaan tuossa ole tilastoitu tupakanpolton ja tappavien keukosairauksien yhteys.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #18

Silmämääräisesti tuskin mitään maksakirrooseja disgnostisoidaan.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Jos toissa pylväissä olisi huomioitu käytön yleisyys, niin alkoholin ja tupakan lisäksi muiden aineiden tolppia ei näkyisi käytännössä lainkaan.

Alkoholi on yksi vaarallisimmista aineista yksilölle itselleen ja se kaikkein vaarallisin ympäristölle.
(aiheuttaa mm agressiivisuutta)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ei eväät sinänsä riitä vastaamaan otsikon kysymykseen, mutta kun kerran näin sellaisten alle kouluikäisten tai alakouluikäisten lasten pyörivän nurmikolla iloisesti "pyörryksiin", niin tulipahan mieleen, että pään sekoitamiseen on jotain luontaista taipumusta "kaikilla" ihmisillä.

Siis osa viehätys voinee tulla siitä, että maailma näyttää erilaiselta kuin tavallisesti, jos vaikka vain pyörivän ympäri. Sosiaalisuus sitten lisännee "hauskuutta".

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

No joo, onhan se ollut lasten huvina iät ja ajat. Ja olen kuullut huumeiden käyttäjien sanovan, että pää on saatava sekaisin kun on niin paha olla. Mutta en usko että pään sekoittamiseen olisi mitään tarvetta jos olo on ihan siedettävä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tutkin alkuperäislähdettä tuolle esitetylle diagrammille ja löysin sieltä:

"Researchers led by Professor David Nutt, a former chief drugs adviser to the British government, asked drug-harm experts to rank 20 drugs (legal and illegal) on 16 measures of harm to the user and to wider society, such as damage to health, drug dependency, economic costs and crime."

Joten tuosta voi päätellä, että käyttäjää koskevat janat tarkoittavat nimenomaan yksittäiselle käyttäjälle koituvia ongelmia ja ympäristöä koskevat janat tarkoittavat absoluuttista harmia yhteiskunnalle.

Taulukko on siis varsin ajattelemattomasti laadittu.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Nyt en ymmärrä. Voisitko vielä avata että miksi "ajattelemattomasti laadittu"?

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Jos alkoholi olisi huume eli laiton päihde, olisi se vielä selvästi nykyistäki vaarallisempi, menisi noissa käyttäjälle koituvissa haitoissakin ihan kärkipaikoille.
Näin laillisena päihteenä sille on kuitenkin laadunvalvonta, jolloin myrkkyviinaa pääsee harvemmin markkinoille.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Yksi syy miksi alkoholi on niin vaarallinen ympäristölle, on se että alkoholin aiheuttama päihtymys on omaa luokkaansa. Harvemmasta päihteestä jos mistää menee nuppi yhtä pahasti sekasi, vaarallinen ominaisuus esimerkiksi liikenteessä.

Tosssa vielä taulukko jossa vertailtu päihdyttävyyttä, muutamaan muuhunu tunnettuun päihteeseen:

https://www.thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riip...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Monet huumeet saattavat aiheuttaa psykoositilan, harvemmin alkoholi sitä aiheutta muutoin kuin vakavana vieroitusoireena.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Psyykkisten haittojen suhteen alkoholi on kolmanneksi vaarallisin.

https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/interak...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vertailua hankaloittaa se, että aineita voi nauttia erilaisia määriä ja reipas yliannostus on omiaan aiheuttamaan ongelmia kaikissa tapauksissa. Vaikka söisi suolaa kilon, niin kuolisi.

Alkoholi poikkeaa varsinaisista kemiallisista huumeista siinä, että se on luonnontuote ja sen poistuminen elimistöstä tapahtuu normaalilla tavalla. Siitä saa myös kaloreita, eli se on ravintoa. Sitä ei kukaan voi välttää, vaan oikeastaan kaikki nauttivat alkoholia muodossa tai toisessa päivittäin. Varsinaiseen tarkoitusperäiseen nauttimiseen liittyy myös pitkä kulttuuri ihmiskunnassa, joka rajoittaa tehokkaasti yliannostuskäyttöä siellä, missä tuo kulttuuri on saanut vaikuttaa vapaasti tuhansia vuosia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Monet huumeet ovat luonnontuotteita.
Kaikkien maksa ei polta alkoholia normaalisti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33

Kaikkien elimistö ei toimi "normaalisti" niin kuin pitäisi. Se on sellaisten yksilöiden henkilökohtainen händikäppi. Monet huumeet ovat luonnontuotteita, mutta ne eivät ole ravintoa, eli kaloreita antavaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #35

Kuulemma Japanilaisilla tämä "händikäppi" on aika yleinen ominaisuus.
Kaiketi niistä huumesienistäkin jotain kaloreita saa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #37

Monilla aasialaisilla on tietynlainen entsyymihäiriö, joka aiheuttaa alkoholin nauttimisen jälkeen välittömästi kasvojen punoittamisen ja sydämen tykytyksen. Käsittääkseni sillä ei ole tekemistä niinkään maksan toiminnon kanssa.

Japanilaisilla ja kiinalaisilla tämä on noin kolmasosalla populaatiosta. Loput kyllä ryyppäävät viskiä ja olutta mielellään. Kiinassa lisäksi vahvaa riisiviinaa.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho Vastaus kommenttiin #35

Kannabiksesta saa kyllä kaloreita, edellyttäen toki oraalista käyttötapaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #38

Ja kokalehdistä ja khatista ym. pureskeltavista kasviksista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #38

Jossain määrin kyllä, mutta lähinnä sen kannabisainesosan "kantajasta" - ei itse ainesosasta, kuten alkoholin kohdalla on asian laita. Vastaa siis limpparia, johon viina on sekoitettu.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Joidenkin päihteiden yliannostukseen ei käytännössä voi kuolla, esimerkiksi kannabis ja lsd on tälläisiä. Näkyy myös tosta taulukosta "päihteen aiheuttamat kuolemat".

Suomessa kultuuri ei lmeisesti ole alkoholin suhteen päässyt vaikuttamaan vielä tarpeeksi pitkään, kun noin 500 ihmistä sen yliannostukseen kuolee vuosittain +muut kuolemat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #34

Tuo on totta. Alkoholikulttuuri Suomessa on nuorta ja orastavakin sellainen ruineerattiin kieltolailla, jota tilannetta on tehokkaasti ylläpidetty sitä seuranneella "alkoholipolitiikalla". Esimerkiksi juutalaisten parista Israelista ei juuri löydä alkoholin ongelmakäyttöä lainkaan. Alkoholipolitiikasta ei siellä ole kuultukaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #36

Tiedätkö milloin Suomessa on alettu käyttää alkoholia?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #40

Oikeastaan ei koskaan siinä mielessä arkipäiväisenä ruokajuomana kuin Välimeren maissa. Mutta kaiketi ensimmäiset alkoholijuomingit ovat tapahtuneet muutamia tuhansia vuosia sen jälkeen, kun sitä on viinimaissa käytetty.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #43

meinaatko,että vasta viikingit toivat alkoholijuomingit Suomeen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #46

Viikingit saattoivat olla ensimmäinen "main stream". Varmaan metsäläiset Suomessa ovat vuosisatojen saatossa pystyneet omaksumaan jonkinlaisia kilju- tai sahtireseptejä, mutta sellaisella ei varmaankaan ole ollut kovin suurta kultturellista merkitystä.

Yleisesti ottaen kyse on siitä, että näillä leveysasteilla, ei pelkästään Suomessa, vaan myös muissa Pohjoismaissa sekä Kanadassa, Alaskassa j.n.e. ei ole ollut luontaista viininviljelyä. Siinä vaiheessa, kun Jeesus viimeisellä ehtoollisella kehotti kaikkia juomaan viiniä hänen muistokseen, ei Suomessa juurikaan ihmisiä asunut. Suomalaisugrilaiset heimot olivat varsinaisesti vasta tulollaan näille seuduin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #48

Suomessa on ollut asukkaita 8000 - 10000 vuotta sitten. Saadaanhan sentään käymistuotteita muustakin kuin viinirypäleistä vaikka ne sokeripitoisuutensa takia ovat siihen omiaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #53

Joitain kivikautisia heimoja on ollut, mutta ne eivät ole olleet suomalaisugrilaista porukkaa. On oletettavaa, että tietyt suomalaisten erikoiset geneettiset piirteet juontavat juurensa noihin kivikautisiin heimoihin. Joka tapauksessa sitä porukkaa on ollut niin minimaalisen vähän, että sillä ei ole ollut mitään vaikutusta nykyiseen alkoholi- tao muuhunkaan kulttuuriin. Sen sijaan nykyinen Välimerenmaiden kulttuuri on suoraa perua noin neljän tuhannen vuoden takaa. Jo etruskeilla oli viinitupansa, jossa he nauttivat aperitiiveja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #54

Tiedätkö mitään kulttuuria jossa ei olisi käytetty alkoholia? Islamialainen alkoholia kieltävä kulttuuri on aika nuori.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #55

Varmaan kaikissa kulttuureissa on käytetty alkoholia, koska sen käyttämistä ei voi välttää. Jokainen meistä käyttää alkoholia joka päivä. Mutta ei kannabista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #57

Se ei ole kulttuurista käyttöä. Kyse oli päitymistarkoituksessa käytetystä alkoholista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #57
Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho Vastaus kommenttiin #36

Toi kieltolaki on siihen varmasti vaikuttanut.
Nyky-nuoriso on mennyt tässä suhteessa kyllä fiksumpaan suuntaan. Oman isoisän sukupolven juomakulttuuriin kuului vielä se raaka koskenkorvan/pontikan kittaminen, ei taida olla enää ihan tätä päivää.

Potikankeiton-taitokin taitaa kuolla vanhempien ikäluokkien mukana, kun noriso mielummin kasvattelee kukkasia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #41

Vielä 80-luvulla olen ollut vieraana sukujuhlissa, jossa tarjottiin kahvia ja kakkua pöydän ääressä, mutta miesväki kävi aika ajoin autotallissa ottamassa tuikut pullon suusta. Se on sitä perisuomalaista kulttuuria.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #41

Holtittomat juomatavat eivät ole kieltolain seurausta vaan pikemmminkin kieltolaki ol seurausta juomatavoista, kuviteltiin,että ne paranisivat lain myötä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #34

Miten ei LSD:n yliannostukseen voi kuolla?

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Tässä vielä sama taulukko huomattavaisti tarkemmin eriteltynä ja niin että voi poistaa/lisätä eri osa-alueita.

https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/interak...

Ilkka Luoma

Aikanaan kannabis herätti laajan keskustelun Iltalehti -keskusteluissa - aihe kiinnosti selvästi ---

...
935 lukijakommenttia (roskaa ja helmiä) aiheesta "Mistä maksetaan kannabiskokeilun haittakustannukset?" linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&t... - alta - ORIG 29.01.2014

.
Ote:
" ... Cannabis sativa eli hamppu 1] on luonnossa kasvava bioaines, josta saa käsiteltynä kicksejä 2]. USA:n Coloradon osavaltio muuttuu amerikkalaiseksi lääketieteen koekentäksi, sillä osavaltio vapautti ”ruohon” 3] eli marihuanan myynnin ja käytön. Näin mahdollistuu laillinen mielikuvien boosterointi eli vahvistaminen.

Bolivian presidentti Evo Morales 4] piti sykähdyttävän puheen Helsingin yliopiston juhlasalissa – eräänä pienaiheena oli kokapensaiden 5] lehdet. Evo kertoi, ettei ole bolivialaisten syy, että Yhdysvalloissa käytetään vakavin seurauksin kokaiinia 6].

Morales kertoi kansansa pureksineen kokan lehtiä vuosituhannet –

siitä sai energiaa ja jaksamista muun muassa epäinhimillisissä oloissa; espanjalaisten hopeakaivoksissa työskenteleville alkuperäintiaaniorjille – kun Espanjan kuningas halusi tilkitä vuotavaa valtiontaloutta ryöstämällään hopealla ja inkojen kullalla.

Läntisen miehen laboratoriot hoksasivat tuhatkertaistaa kokalehtien voiman –

oli saatava enemmän kicksejä, olihan kasvunhokema tälläkin saralla pop – lisää hallusinaatioita, lisää voiman ja autuuden tunnetta, syntyi kokaiini – niin kutsuttu kova huume. Oli siis saatava enemmän ja nopeammin (niin sanottu - ”lisää hevosvoimia autoon” -efekti). ... "
.

Ilkka Luoma

Kannabis eli ruoho tulee vapautumaan - vaikka Trump USA' ssa on kovimmista päästä jo julistanut liki kansallisen hätätilan - opiaateista ...