Ilkka Luoma Mielipiteitä ilman hymistelyä

Kaiken kysymys ja siihen vastaus?

  • Kaiken teoriaan saattoi hänellä olla vastaus - tavoitellaan sitä. Stephen Hawking  haudattiin 31.3.2018.
    Kaiken teoriaan saattoi hänellä olla vastaus - tavoitellaan sitä. Stephen Hawking haudattiin 31.3.2018.
  • Kaikkeus on kuin kasettinauha - sitä voidaan kelata eteen- ja taaksepäin, kunhan malttaa odottaa singulariteettia, joka antaa avaimet - tyhjyyteen!
    Kaikkeus on kuin kasettinauha - sitä voidaan kelata eteen- ja taaksepäin, kunhan malttaa odottaa singulariteettia, joka antaa avaimet - tyhjyyteen!
  • Suuri mysteeri - absoluuttinen tyhjiö, joka käynnistyessään tuhoaa koko universumin - hetkessä - emme ymmärrä tätä, eikö - palaudumme "neulanreikään" ...
    Suuri mysteeri - absoluuttinen tyhjiö, joka käynnistyessään tuhoaa koko universumin - hetkessä - emme ymmärrä tätä, eikö - palaudumme "neulanreikään" ...

Liki ylivoimainen otsikko, ei suvereeniutena – vaan ymmärryksen koetuksena. Me elämme, sen me tiedostamme, mutta miksi ja mistä, sitä emme tiedä, vain evoluution antaman käskyn tiedämme ja/tai vaistoamme – miljoonia vuosia perimässämme kulkeneena käskynä: ”Lisäänny ja kasvata lisääntymään” -evoluutio haluaa olla kuolematon [1.

 

Kuolema on ihmiskeksintöinen sana ja elämälle käsittämämme päättöominaisuus. Universumi ei tunne kuolemaa, mutta se kantaa mukanaan kaiken aikaa – alkua ja sen todistetta, mutta emme vain oivalla sitä, mitä se on. Miksi?

Tieteessä tapahtuu [2 on mahtava lukuelämäys, kiinnostuneille – se on ilmainen, liki mainokseton ja kertoo tieteiden uusimpia virtauksia – asetellen niitä joskus hienosti vastakkain, esimerkkinä Susiluola [3.

Ja nyt otsikon asiaan, kahdella Tt 2/2018 lehden artikkelilla:

A.

Galaksien synnyn numeerinen mallintaminen

~ https://journal.fi/tt/article/view/69934 -

Ote: ” … Galaksit syntyivät painovoiman vaikutuksesta pienistä tiheyshäiriöistä, joita oli jo varhaisessa maailmankaikkeudessa. Näiden häiriöiden tarkka alkuperä on vielä hämärän peitossa, mutta todennäköisesti häiriöt juontavat juurensa maailmankaikkeuden ensimmäisen sekunnin tapahtumiin, kun maailmankaikkeus kävi läpi inflaatioksi kutsutun erittäin nopean laajenemisprosessin ... " -tähän perustuu kaikki, siis todella kaikki ... palaamme asiaan ---

Verranto ---

” … Syntyi jostain meille käsittämättömästä syystä kahden hippusen välinen vetovoima ja niinpä alkoi muotoutuminen, joka jatkuu edelleen siitä, mistä se alkoikin – siis ennakoinnin huipputapahtuma, mutta millaisin kaavoin, laein ja matemaattisin päätelmin.

Nyt on nähtävissä kiihtyvä laajentuminen, jonka kartta luotiin hetkellä nolla + ”jotain”, jolloin meille se käsittämätön vetovoima syntyi – meillä ei ole mitään täyttä tietoa tuon tihentymiä ja harventumia aiheuttavasta välittäjähiukkasesta, nyt sitä kutsutaan gravitoniksi – jolle toivotaan löytyvän selite supersäieteoriasta … ”

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/12/tihentymista-ja-harventumista-oppi.html -

 

B.

Voiko evoluutiota ennustaa?

~ https://journal.fi/tt/article/view/69936 -

Ote: ” … Satunnaisuus mutaatioissa, lisääntymisessä ja olosuhteissa tekevät evoluution ennustamisesta haastavaa. Systeemeillä on todennäköisesti jokin ennustettavuuden aikahorisontti, jonka taakse ei höydyllisiä ennustuksia voida tehdä. Influenssavirukselle tämä horisontti näyttäisi olevan sellaisella etäisyydellä, että hyödyllisiä ennustuksia voidaan tehdä jo tämänhetkisellä tieteellisellä ymmärryksellä. Missä rajat kulkevat muilla systeemeille, on aktiivinen tutkimuskohde. Lähivuodet näyttävät, kuinka ennustettavaa erilaisten populaatioiden evoluutio on sekä miten ennustettavuutta voidaan parantaa yhdistämällä kokeita, dataa ja teoriaa uusin tavoin … ”

Verranto ---

” … Meillä jyllää kokonaisuutta ajatellen kasvuhokeman B1] näyttö- ja vertailutalous B2]. Meillä ei ihmiskuntana ole täyttä ymmärrystä, ehkä vain aavistus mitä merkitsee biomassojen tasapainoyhtälö, joka todennäköisesti ”ohjaili/ ohjailee” hiilielämän biodiversiteettiä – huomioiden lajikilpailu, reviiriajatelu ja lisääntymisen aivokemia … ”

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/elamaan-sovittautumisen-kayttosuhde.html -

 

Miten nuo A. ja B. sopivat yhteen ja miksi ne esitetään tässä samaan yhteyteen?

Noilla kahdella on vankka yhteys – yllättävä yhteys, sillä ne antavat yhdessä vastauksen otsikon kysymykselle, kaiken kysymykselle – johon sinnikkäästi etsimme vastausta. Siis mitä, miten tämä merkitsee - ”Alun pieni häiriö loi mahdollisuuden täyteen ennustettavuuteen – vetovoima syntyneenä piirsi kartan tulevaisuuteen, jossa matkaa koko ajan seuraavan tapahtuman ennuste – täyden varmana ja ehdottomasti ennusteen mukaisesti!” ---

Niin, nyt alkaa sitten väittely – niin tai näin, mutta maailmankaikkeus on vain sarja tapahtumia, joiden ennuste on kaavassa. Piirrämme nyt yhden alueen kaavan, mikä liittyy kaltaiseemme elämään – elämän kaavaan, se esiintyy meille toistaiseksi tuntemattomassa biomassojen keskinäissuhteissa [4, joiden suhteeseen olemme ihmisinä sotkeutuneet epätoivoisella tavalla – kysymys kuuluu: ”Miten evoluutio on tämän havainnut ja miten se toimii tuon havainnon jälkeen?

Kuitenkin tyhjyydestä! **

Alun pienen pieneen häiriöön – kun olematon kohtasi mitättömän”, väijyykö tämän häiriön takana täydellinen tyhjyys [5 – ja kurooko se universumin (jälleen) kasaan sen synnyttäneeseen ”neulanreikään – käänteissingulariteettiin” [6 - poksahtaakseen esille jossain meille käsittämättömässä uudelleen ja jälleen täydessä ennustavuudessaan … Heureka!

.

Kaikki tämä aikamme ennustajan – Stephen Hawkingin kunniaksi [7 – sillä tänään 31.3.2018 on hänen hautajaiset, jolloin maantomu ottaa omansa ja viisaus ja tieto jäävät kellumaan jonnekin – josta uteliaimmat ja herkimmät voivat sen poimia omakseen [8.

[7 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2018/03/alyn-jattilainen-stephen-hawking-on.html -

[8 ~ https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005611771.html -

[** [5 ... ””Itseasiassa kaikkialla on mikrotyhjiöitä, jotka saattavat sisältää sen tunnistamattoman pimeän energian ... Jatkuu ...” Mikrokokoiset mustat aukot ~ https://www.avaruus.fi/kysy-tutkijalta/faq/mita-tapahtuu-jos-mikroskooppinen-musta-aukko-tormaa-maahan.html - ” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/12/tihentymista-ja-harventumista-oppi.html -

[TIEDE lehti 2018 – 27032018 … Harvardin yliopiston tutkijoiden laskelmien mukaan ennen pitkää jossain maailmankaikkeuden nurkassa tapahtuu kvanttitason nytkähdys, jonka seurauksena syntyvä tyhjiöenergian kupla hajottaa koko universumin. Kupla laajenee ja etenee valon nopeudella, joten emme ehtisi huomata mitään, kun se saavuttaa meidät ~ https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/maailmankaikkeus-voisi-romahtaa-tyhjiokuplaan -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 165593

 

DOC universumin_evoluutio_31032018.doc – OpenOffice Writer

PVM 31032018

 

657_6022

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Ilkka Luoma

[1

...
LAUANTAINA, HELMIKUUTA 23, 2013
Säikeistä häivähdys kuolemattomuutta

Kuolematon evoluutio

" ... Ylläoleva on kaikille tuttua, paitsi siltä osin, ettei kukaan ole kertonut mitä oli ennen ja mitä jälkeen. Meidän rajallinen kyky havaita aikaa ja liikettä – joilla on kaavallinen muuntosuhde 1], ei anna tilaa ymmärtää yli ”rajojen”, jotka ovat vain mielissämme totunnaisina ja hyväksyttyinä totuuksina.

1] – http://fi.wikipedia.org/wiki/Yleinen-_suhteellisuu... -

Jatkumon osa-aikainen pala

Olemme osa sellaista jatkumoa, jolla ei ole meidän mittakaavassa alkua eikä loppua. Jokainen meistä on superlottovoittaja perimäketjussa, joka hipoo kuolemattomuutta. Evoluutio ei välitä meidän rajallisesta videofilmistä jolla on alku ja loppu. Evoluutio välittää vain jatkumosta, jolla on hitaiden muuttujien sopeutuma kokonaisvaltaisuudessa, jota kutsumme biosfääriksi. Tämä biosfääri on toistaiseksi ”kuolematon”. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/saikeista-ha... -

.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Sulla on aina mukavia pohdintoja. Mutta myös sellaisia joihin ei ole hyviä vastauksia. Voi olla ettei alkuperäisiä vastauksia ole ollut pitkään aikaan enää olemassakaan, ainakaan tämän kertaisessa universumissa. Eli meidän jatkumon alkupää voitaneen sopia olevan selvä. Se on se tapahtuma jota kutsumme big bängiksi.

Sellainen BB on saattanut tapahtua äärettömän monta kertaa, eli "aiemmat" syyt ja seuraukset ovat tietenkin kadonneet. So. niitä ei voi mitenkään havaita, mitatata tai tutkia. Sama koskee tietysti multiversumia. Mutta jospa kysymys on tälläkin kertaa vain seksistä :D

Voimme lähinnä siis puhua vain siitä 13,8 miljardin vuoden pätkästä, siitä mitä voimme tutkia. Mikähän on muuten tuon universumin ikämääreen vuoden pituus? Ennen maan vuosi oli paljon lyhyempi, ja taas tulevaisuudessa paljon pidempi. Lisäksi, aika riippuu tarkkailijan liikkeestä suhteessa kaikkeen muuhun.

Onko universumi 13,8 miljardia vuoden 2018 vuotta vanha kaikilla nykyliikkeeillä?! Kai se asia jossain on sovittu, muuten ikämäärityksillä ei ole kuin suuntaa antavaa merkitystä.

Maailmankaikkeudessa tapahtui "alussa" (yhdessä niistä) inflaatio, ja homma lähti tällä kertaa lapasesta niin, että kaikkeus ei enää romahdakkaan takaisin. Kuten lukuisia kertoja aiemmin on käynyt, vaan kaikki laajenee kiihtyvästi for ever.

Siksipä universumi kehitti hädissään evoluution ja elämäilmiön, että jos siitä syntyisi jokin voimakas älynvoima, joka kääntäisi kiihtyvyyden supistumiseksi. Sen oma epätoivoinen pelastussuunnitelma, saada seksiä.

Tällä hetkellä maailmankaikkeuden älyllisesti paras aa-ryhmä asuu planeetta Telluksella. Mutta meidän varaan universumin tuskin kannattaa laskea, koska me keskitymme lähinnä siihen miten tappaa koko planeetta, ja kaikki sen elämä kolmen kilometrin syvyyteen saakka. Tässä pisteessä universumin pitkä työ ja sen hieno pelastusuunnitelma karahti kiville.

Toki, jos elämme lajina viellä esim. 59 miljoonaa vuotta, voi olla että silloin jo kehitystä on tapahtunut. Ja lähdemme viimeiseen taistoon yhdessä tuumin kääntämään laajenemisen suunta supistumiseksi.

Universumin suurimman orgasmin ees taas vatkaamiseksi, joka on kaiken kysymys ja vastaus ;D Jokin täysin käsittämättömän valtava tykkää supistuksista, joka on kaiken tarkoitus. Ja me sen valtavan hyväilijöitä ;D

TIMELAPSE OF THE ENTIRE UNIVERSE > https://www.youtube.com/watch?v=TBikbn5XJhg

• lisätty viimeinen lause ja videolinkki.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

"Kuolema on ihmiskeksintöinen sana ja elämälle käsittämämme päättöominaisuus. Universumi ei tunne kuolemaa, mutta se kantaa mukanaan kaiken aikaa – alkua ja sen todistetta, mutta emme vain oivalla sitä, mitä se on. Miksi?"

Toki universumin kuolema on jo ennustettu, ja miksei olisi? Universumin kuolema on Esko Valtaojan ymmärryksen mukaan ns lämpökuolema - se, jossa jopa mustat aukot lopulta hapertuvat ja haihtuvat energiana olemattomuuteen. Tämän prosessin saa aikaan jatkuva (kiihtyvä) avaruuden laajentuminen (?). Näin minä olen asian ymmärtänyt.
Toisaalta taas maailmankaikkeuden rakennuspalikka, Higgsin bosoni, näyttää ennustavan samalla maailmankaikkeuden loppua... kuten vanha teoria on ennustanut.
https://yle.fi/uutiset/3-6505390

Ilkka Luoma

Ehkä tämä kaikkeus on huomattavasti yksinkertaisempi kuin kuunaan osaamme edes kuvitella?

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Mielenkiintoisia ajatuksia. Muljahti mieleen myös toinen: "gravitoneja voi syntyä fotonien törmäyksissä niin suurella todennäköisyydellä, että aineen ja sähkömagneettisen säteilyn tasapainoinen kiertokulku on oleellinen osa luonnon suurta symmetriaa. ... "

Onko maailmankaikkeus analoginen liukuma...

http://ilkkaluoma.vapaavuoro.uusisuomi.fi/2123-missio

Ilkka Luoma

Hyvä!

analoginen liukuma ... loputtomuuteen "suuruutena ja pienuutena"?

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

"Kuolema on ihmiskeksintöinen sana ja elämälle käsittämämme päättöominaisuus. Universumi ei tunne kuolemaa, mutta se kantaa mukanaan kaiken aikaa – alkua ja sen todistetta, mutta emme vain oivalla sitä, mitä se on. Miksi?"
Jos aine on energiaa ja energia voi puolestaan materialisoitua - maailmankaikkeus näyttäisi niin ollen olevan kiertotaloutta - energian häviämättömyyden lainkin mukaan. Mutta...
Musta aukko hieman pilaa hyvää himmeliä. Mustassa aukossa aine tuhoutuu ja sen jatkumo lakkaa. Sinne silti kasautuu valtaisa potentiaali energiaa joka ymmärryksen mukaan sieltä ns. lämpökuoleman seurauksena hapertuu ja häipyy. Näissä mustissa aukoissa on itse asiassa paljon sellaista luomiskertomuksen jumaluutta, että niitä voisi pitää hyvin uusina alkuina jollekin. Higgsin hiukkasta pidetään elintärkeänä maailmankaikkeuden muodostumisessa. Hiukkanen on tärkeä nykyfysiikalle, sillä sen olemassaolo selittäisi, miksi alkeishiukkasilla on massa. Tärkeytensä vuoksi sitä kutsutaan myös jumalhiukkaseksi. Olen miettinyt, että mustissa aukoissa täytyy olla erikoisen paljon noita jumalhiukkasia - luovuuden lähteitä - silloinhan niistä olisi kasvanut silloin se "jumala" jolle aineen luominen on mahdollista. ns Lego-tehdas.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa