Ilkka Luoma Mielipiteitä ilman hymistelyä

Kaveria ei jätetä - jokainen tuodaan kotimaan multiin

  • Kuvakopiointi Yle' n verkkosivulta - savonlinnalainen Ismo Mikkonen kahden venäläisystävänsä kanssa - etsien rintamille jääneitä, ei koskaan kotiin palanneita.
    Kuvakopiointi Yle' n verkkosivulta - savonlinnalainen Ismo Mikkonen kahden venäläisystävänsä kanssa - etsien rintamille jääneitä, ei koskaan kotiin palanneita.

... Isänmaa on edelleen rakas, ainakin savonlinnalaiselle Ismo Mikkoselle. Ismo on tuonut sotiemme kadonneita takaisin oman maan multiin, on samalla tuonut helpotuksen omaisten epätietoisuudelle ja ylläpitää pienen valtion pyhää periaatetta - kaveria ei jätetä.

 

 

Ismo on tuon kunniakkaan lauseen väkevä ylläpitäjä

Link ~  https://yle.fi/uutiset/3-9696299​ -  

Savonlinnalainen on viimeisen reilu 20 vuoden aikana kotiuttanut pitkältä matkaltaan kokonaisen komppanian isänmaan puolustajia, joita katosi Talvi- ja Jatkosodan melskeisiin 10.000 - tuhat on tuotu takaisin.

Suuri arvostus isänmaan ystävälle, jolle meille niin kestävä ajatus on rakas. Kaveria ei jätetä! Emme unohda itsenäisyytemme takuumiehiä ja myös -naisia, jotka antoivat itsensä kotiensa pelastamiseksi. Näillä ominaisuuksilla pieni kansa elää ja pysyy yhdessä. Merkittävää on se, että Yle' n haastattelussa Ismon etsijätoverina oli venäläinen, ja he yhdessä tekivät tätä kunniakasta ja vapaaehtoista etsintätyötä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Ilkka Luoma

Jokainen löydetty ja tunnistettu tuodaan omalla nimellä kotimaan multiin - tunnistamattomat haudataan arvokkain menoin Lappeenrantaan - yhteishautaan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

On hienoa että venäläiset ovat antaneet luvan tuoda vainajiamme kotiin.
Mutta se ei ole ollut kunniaksi venäläisille että he ovat tuhonneet ilmeisesti kaikki suomalaisten sotilashautausmaat Karjalassa.

Keski-Euroopassa näkee paljon hautausmaita joissa on vihollisenkin vainajia.

Ilkka Luoma

Leo, miten kävi venäläisten sotilaiden haudoilla meidän maassa? Vai jäivätkö kaikki heidän omille alueilleen - entä Karjan keskitysleirit, joissa kuoli tuhansia venäläisvankeja, jopa nälkään.

Ilkka Luoma

Mielenkiintoinen kertomus Mikkoselta oli se, että koivut tahtovat kasvaa siihen kohtaan mihin sotilas on kaatunut ja maatunut - onhan selvää, että biosfääri itsessään hyödyntää kaiken biosfäärin oli se sitten elävää tai kuollutta - niinhän mekin syömme elossa ollutta, pysyäksemme hengissä!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kaikkihan alkoi siitä kun Stalin ja Hitler sopivat Euroopan valloituksista. Puna-armeija hyökkäsi Suomeen heti Puolan valloituksen jälkeen.

Venäläisten kaatuneiden hautoja tynkä-Suomessa en tiedä muita kuin Kirkkonummella ja tietääkseni ne ovat hyvässä kunnossa.

Ilmeisesti venäläiset tuhosivat valloittamaltaan alueelta kaikki suomalaisten kaatuneiden hautausmaat koska et osannut kertoa yhtään ehjää hautausmaata.

Nälkäkuolemat Itä-Karjalan leireillä ovat neuvostopropagandaa.

Ilkka Luoma

" ... Elokuussa 1941 puhuttiin jo "rodullisesti puhtaan kantaväestön luomisesta". Sellaistakin suunniteltiin, että suomalaisissa leireissä olleet venäläiset annettaisiin saksalaisille ja tilalle otettaisiin saksalaisten käsiin joutuneiden suomensukuisten kansojen edustajia Venäjältä. Suomalaisille keskitysleireille suljettiin kaikkiaan lähes 24 000 ihmistä. Leireillä kuolleiden arviot vaihtelevat 4600:n ja 8000:n välillä. Huono ravinto, epähygieniset asumisolot ja fyysisesti heikkokuntoisilla vangeilla teetetyt raskaat työt niittivät satoa. Oma lukunsa olivat kurinpitosäännöt, jotka sallivat lyömisrangaistukset ja sulkemisen pimeään koppiin jopa 12 vuorokaudeksi. Suomalaisdokumentit kertovat seitsemän rikkeisiin syyllistyneen vangin ampumisesta, venäläislähteet ja -tutkimus huomattavasti suuremmasta määrästä. ... "

~ http://jokisipila.blogspot.fi/2008/09/suomalaiset-... -
.

" ... Neuvostoliittolaisten sotavankien määrä Suomessa on arvioitu olleen noin 64 000 henkeä. Näistä 56 000 vankia oltiin otettu jo vuonna 1941. Noin 2 700 vankia vaihdettiin saksalaisten itämerensuomalaisiin, joita oli noin 2 200. Vuoden 1942 huonon sadon takia nälkään kuoli monia sotavankeja. Neuvostoliittolaisia sotavankeja kuoli 18 318 suomalaisilla sotavankileireillä. ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Jatkosota#Sotavangit -
.

Ilkka Luoma

Sota on julmaa sotavankeja kohtaan - kaikkialla.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Aloitusta meinasin suositella koska se oli ensimmäinen juttu jossa ei suomalaisia mollattu ja venäläisiä ylistetty.

Venäläiset uhrasivat satojen tuhansien nuorten miesten hengen saadakseen lisää maata. Miksi he nyt tuppautuvat tynkä-Suomeen? Miksi eivät mene vapauttamaansa Viipuriin? Sehän oli melko suuri kansainvälinen kaupunki.

Ilkka Luoma

Pidetään Viipuria valmiudessa takaisinluovutukseen ;)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiitos! Olisi hyvä myös vähän siistiä pahimpia törkyjä:)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Venäläisyyden historiassa Viipuri on osa niin sanottua Vanhaa Suomea, jonka tsaari lahjoitti vapaaehtoisesti omalle Suuriruhtinaskunnalleen 1812 ...

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Kotimaassaan suomalaissotilaat kaatuivat. Kenen etu on että tuodaaan niitä luita tänne, koska tuskin kenelläkään luista ei ole enää omaisia hengissä. Ymmärrän sen että kun isät ja äidit menettivät poikiaan, niin heidän lastensa maalliset jäännökset kuljetettiin vanhempiensa asuinseudun kirkkomaahan, jotta vanhemmilla olisi paikka missä surra ja muistaa, mutta mielestäni nykyisin tuossa luiden keräilyssä ei ole enää mitään järkeä. Sanonta "kaveria ei jätetä" ei varmaan tarkoittanut että tuodaan luut sitten myöhemmin suomeen, vaan että haavoittuneenakin pidetään kaverista huolta ja tuodaan elävänä takaisin.
Itse ainakin ajattelisin että jos joutuisin puolustamaan tätä etelä karjalaa ja menettäisin henkeni ja suomi miehitettäisi vihollisen toimesta niin että ainoastaan Ahvenanmaa jäisi, niin en kyllä haluaisi että minun luuni kuljetettaisi jonnekkin ahvenanmaalle haudattavaksi.
Näin joitakin vuosia sitten videon kun kaivoivat jonkun suomalaissotilaan jäännökset maasta ja joku venäläinen "argeologi" puhdisti tiskiharjalla vainajan silmäkuopat. Ehkä Estonian vainajien hakemisen olisin jotenkin ymmärtänyt, mutta en ymmärrä että suomalaissotilaiden viimeistä lepopaikkaa häiritään siellä mitä he henkensä menettäen puolustivat.
Kuuluuko Karjalan-ja itsenäisen Suomen puolustajat haudata euroopan unioniin?

Ilkka Luoma

Virkistävän valtavirrasta erilainen kommentti - asiapitoinen, pohtiva ja käytännöllisyydessään fiksu!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Teppo on tässä asiassa kovin yksipuolinen. On olemassa myös pehmeitä arvoja. Taideteoksilla ja koruillakin on "sielu" jolla on merkitystä esineiden arvoa arvioitaessa. Esim. vanha taulu tai koru on arvokas jos sillä on tausta, kertomus sen historiasta. Vainajien luut edustavat vielä suurempaa tunnearvoa.

Ilkka Luoma

Tämä on se toinen puoli asiassa - arvokas sekin. Hienoa, olemme saaneet tänne nyt näin kaksi fiksua näkökulmaa!

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Minulta on enoja jäänyt karjalaan, niin ihmetyttää että kenelle heidän luut edustavat tunnearvoa jos minun äitini mielestä he saavat levätä siellä mikä tuolloin oli heidän kotimaansa? Minun mielestä kyseessä on pelkkä sotareliikkien etsintä ja hurskastelu. Venäjällä on paljon henkilöitä jotka etsivät sotamuistoja ja mikäli suomalaisen tai saksalaisen sotilaan jäänteet löytyvät, niin ne otetaan talteen ja haudataan venäjällä sotilaallisin kunnianosoituksin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Erinomainen vastinkommentti - tämän jälkeen voidaan miettiä miksi esimerkiksi USA etsityttää edelleen sodissa kadonneita .. onko kyseessä manipulaatio, jotta myöhemminkin saadaan sotilaita aloitettuihin (nykyisin) hyökkäyssotiin - maailmanpoliisina? Onko kyseessä yhteishenkinen joukkovoimaa ja -tunnetta ajava mentaliteetti, jotta koetaan, että "meistä pidetään huoli" - isänmaan eteen uhratun kuolemankin jälkeen!

Ilkka Luoma

Yhdysvalloilla on myös virkakoneisto liittovaltion rahoittamana, joka etsii edelleen muun muassa I Maailmansodan amerikkalaiskaatuneiden luita Euroopasta - ehkä kuitenkin eniten Vietnamista!

[2007]
" ... USA:ssa on laissa velvoite etsiä, löytää ja palauttaa kaikin keinoin Yhdysvaltain armeijan taisteluissa kaatuneet ja kadonneet sotilaat kotimaan multiin - ennemmin tai myöhemmin. Loputon etsintä - 90.000:n ollessa kateissa I:stä Maailmansodasta lukien, on tehtävä miltei mahdottomuudessaan, mutta myös viesti kansakunnalle huolehtimisesta ja velvollisuudentunteesta. Etsintä on myös keino siirtää sotien varsinaisten syiden arviointia tunneherkempiin asioihin. ... "

Jatkuu likin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/11/vladimir-put... - alta.
.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Vietnamissa kaatuneiden amerikkalaissotilaiden omaisia on vielä hengissä, mutta sekin on vähän hurskastelua, koska sotaveteraaneista ei kuitenkaan pidetä kovin hyvää huolta. Esimerkiksi kolikot sotilaiden haudalla kertovat omaisille, että niillä käydään ja kuka käy.

Ilkka Luoma

Näin. USA' ssa elää tuhansia järkensä ja elämänhalunsa menettäneitä entisiä muun muassa Vietnamin sotilaita - ihmetellen edelleen "mitä me siellä teimme"!

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Olen yrittänyt sisäistää vanhojen esiin kaivamisen ja tullut päätelmään, että viimeinen leposija tulisi jättää rauhaan.
Toisaalta jos omainen olisi jäänyt sinne jonneki,niin ajatus voisi muuttua?

Ilkka Luoma

Jeps, kun se tunnetaan - esimerkiksi uponneet sotalaivat.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa