*

Ilkka Luoma Mielipiteitä ilman hymistelyä

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansalaispalkka

Palkkojen sopeuttaminen on nyt muotia

Kaksi asiaa herkistää arkikansalaista – työ, siitä saatava palkka ja noihin liittyvä oikeudenmukaisuus sekä sopeuttaminen, erityisesti valitsemiemme edustajien sopeuttaminen eduskunnasta tippumisen/ poistumisen jälkeiseen elämän vaiheeseen.

 

Korkeaa perustuloa ei ehdota kukaan

Evan tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista vastustaa korkeaa perustuloa (HS 27.07), ja VM:n kansliapäällikkö Martti Hetemäki on samoilla linjoilla (HS 19.07). Korkealla perustulolla tarkoitetaan molemmissa tapauksissa yli tuhannen euron kuukausittaista tukea kaikille täysi-ikäisille suomalaisille ilman työvelvoitetta.

Helsingin Sanomat uutisoi molemmat kattavasti, mutta jätti mainitsematta, että noin korkeaa perustuloa ei aja yksikään taho Suomessa. Vihreiden perustulo on 560 e/kk, Vasemmiston 620 e/kk ja Liberan perustili 400 e/kk.

Ajatuksiani oikeansuuntaisesta perustulojärjestelmästä lyhyesti.

Tulevaisuudessa lähes kaikki saavat perustuloa

Pidän täysin varmana sitä, että Suomesta tulee tulevaisuudessa perustuloyhteiskunta. Perustulon avulla saadaan poistettua monia ongelmia. Varmasti tilalle tulee joitakin uusia ongelmia joihin ei perustulomallia luotaessa osata varautua.

 

Maahanmuuttajat?

Mitä tehdä ?

Haluaisin kysyä arvoisan raadin mielipidettä erääseen ongelmaan.

 

On olemassa pitkäaikaistyötön mies. Mies, joka asuu maalla, kaukana palveluista. Miehellä on turvanaan pienin mahdollinen toimettomuuskorvaus, minkä Suomi kehtaa maksaa.

 

Nyt miehen työttömyysputki halutaan katkaista ja TE-toimisto on tarjonnut miehelle työllistämistyötä.

 

Työllistämistyön palkka (85% työajalla) nostaisi miehen ansioita huomattavasti, tosin vain puolen vuoden ajaksi.

Hyviä uutisia Intiasta

Aikakauslehti The Economist esittelee viikonvaihteen numerossaan harvinaisen järkevän intialaisen kansalaispalkka-aloitteen.  

Havuja perkele, herra presidentti! (2. Hyvän vallankumouksen keihäänkärki)

Olen Unitas kansanliikkeen perustaja, vapaustaistelija sekä kolmen pienen isä Jyväskylästä, Petäjävedeltä ja vähän maailmaltakin. Suomisysteemin armosta olen (ex)pitkän linjan matkailuyrittäjä, (ex) startup-yrittäjä, (ex)palkkamies ja hieman (ex)virkamieskin. Kaiken kokemani ja oppimani jälkeen olen nyt myös ruohonjuuritasolta ponnistava presidenttiehdokas vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Perustulosta

Moni ajattelee, ajatus perustulosta on uusi ja mullistava. Näinhän ei ole. Keisarien ajan Roomassa rahvas sai syödä ilmaiseksi, keisarit järjestivät sirkushuvia. Roomassa oli siis käytössä kansalaispalkka. Rooman systeemi oli tuhoisa vapaalle työväestölle johtuen silloisesta klientti järjestelmästä. Vapautettu orja oli vapauttajansa klientti, hän oli ikuisessa kiitollisuuden velassa. Tämän tietäen rikkaat roomalaiset vapauttivat orjansa jolloin ne saivat syödä valtion laskuun mutta tekivät entiselle isännälleen töitä. Tuo edisti pääomien kasautumista entisestään.

Tuleeko palkalla tulla toimeen?

Jollain tavalla oikeutettuna näkökantana on esille tuotu idea, jossa ihmisen ei edes tule toimeen tulla omalla työllään, vaan yhteiskunnan tulisi tasata tilit, jotta kaikilla olisi oikeus ihmisarvoiseen elämään. Ihmiskunnan historiassa työtunnin tuottavuus ei koskaan aikaisemmin ole ollut lähelläkään sitä mitä se tällä hetkellä on. Silti automatisaation mukanaan tuomat hyödyt halutaan tarkoituksella hävittää ja käyttää niitä savuverhona suorittavan työväenluokan alasajoon.

Nykyaikaisen kansantalouden olemus

 

Teollisen tuotannon koneet on tehty yleensä jotakin työtä varten. Myös tietokoneet on tehty jotakin tiettyä työtä varten.

Teollisen kehityksen aikana ihmisten määrä maapallolla on kasvanut. Joidenkin ajatusmallien mukaan ihmisiä ei tarvittaisi niin paljon työn tekemiseen enää, kun koneet tekevät ihmisten työt. Tämä on työkeskeistä ajattelua, jossa ehkä liioitellaan työn tekemisen merkitystä ihmiselle. Työ on tärkeää ja ihmisen toiminnallisuus on tärkeää, jotta yhteiskunnan pysyvät liikkeessä ja elinvoimaisina.

Työ ja toimeliaisuus ratkaisevat kansalliset ongelmamme

(Uutisointi kirnuaa nyt urakalla työstä, työllisyysasteesta ja työttömyydestä – erityisesti pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyydestä, jolle kuvaava ilmaus on nuorten ajelehtiminen, kun ei herättyään tiedetä mitä iltapäivällä tehdään)

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä