Ilkka Luoma Mielipiteitä ilman hymistelyä

Kaikki blogit puheenaiheesta Kuolema

Power off

En ole ikinä ennen ollut leikattavana nukutuksessa. Nyt se tuli koettua. Kun makasin leikkauspöydällä ja lääkäri sanoi jotain sen tapaista, että nyt lähtee lääke tulemaan. Tunsin hieman pyöritystä, huimausta. Seuraava kokemus havahtuminen huonoon oloon, pahaan makuun suussa. Leikkaus oli alkanut klo 8 maissa ja heräämössä tulin takaisin tietoisuuteen klo 17 maissa. Niin sen täytyi olla, päätellen sairaalaosaston kellosta kun minut siirrettiin sinne.

Saksan media tänään: Nykänen on kaikkien aikojen hyppääjälegenda

Suomi heräsi tänään pysäyttävään uutiseen mäkihyppääjän Matti Nykäsen kuolemasta. Monelle meistä hän on ollut suunnaton ylpeyden aihe menestyksen vuosinaan, myötätunnon kohde aikoina, jolloin elämä ei ole ollut hallussa. Häneen on voinut samaistua monella tavalla.  Hän on ihminen, josta voi myös kirjoittaa ja jota voi muistella monella tavalla. Hänen elämänsä voi nähdä monella tavalla. 

Minne elefantit menevät kuolemaan

Minä en tuntenut Irja Laamasta muuten kuin hänen kirjoitustensa kautta. Silti hänen poismenonsa kosketti minua yllättävän syvästi. Lähes kaikki kirjailijat, joiden kirjoja olen lukenut, ovat jo kuolleet. Ainakin suurin osa niistä parhaimmista. En nyt luettele, koska sinulla, lukijani, on ainakin hieman toinen lista.

Irja kosketti, koska hän kommentoi minun kirjoituksiani ja minä hänen. Ei kovin paljon, mutta melko välittömästä viestinnästä tuli vaikutelma, että tunsin hänet jotenkin.

Kuolema – tuo mystinen päättöpiste

Kukaan ei ole tätä välttänyt, sanottu jo ikuisuuksien ajan, mutta se ei pidä paikkaansa. Kuolemaa ei ole – on vain väärä ja lyhytjänteinen katsantokanta ja uskomus. Olemme itsekkäitä omalle henkilötunnuksellemme, sillä se on kuolevainen ja ainoa omaisuutemme täällä lainojen maassa – löydämme sille rajallisuuden.

 

Bisogna morire - kuolla täytyy

Marco Beasley on loistava laulaja, joka jo vuosia on tulkinnut vanhempaa, italialaista laulumusiikkia. Tässä Stefano Landi:n (1587-1639) "Passacaglia della vita"-laulussa elämän ja etenkin kuoleman tosiasiat kerrotaan suoraan päin naamaa. Hienoa musaa! Näillä mennään ja tuollaisessa kyydissä muutenkin jaksetaan. Englanninkäännös on sen verran hyvä, etten rupea enää suomentamaankaan.

Evoluution tuntematon järjestelykyky – konekieltä miljoonia vuosia

Elämme kehityksen virrassa, jokainen nanosekunti meidänkin aine- ja energiaosien sisuksissa käydään muunnosta aiemmasta, mitään huomiseen katsomatta. Ei ole ennustuksia, ei ennakoimista eikä arvailua. On vain kyky soveltaa juuri nyt |1 tilanteeseen aiempaa opittua – tämä on konekieltä miljoonien vuosien takaa.

 

Pitkän iän salaisuus on toive ja tavoite!

Nyt japanilainen tiedemies ja nobelisti Yoshinori Ohsumi ennustaa ihmiselle paljon lisää elinaikaa |1. Hienoa, ja nyt taputetaan käsiä. Miksi pitää saada lisää vuosia, kun nykyisetkin jäävät osin hyvänä elämänä, onnena |2, käyttämättä?

 

Leikkaus, kemoterapia, sädehoito eiku....baanalle!

Viime vuonna Norma (90 v) menetti miehensä, jonka kanssa eli 67 vuotta, ja hieman myöhemmin hänellä todettiin kohtusyöpä. Lääkäri ehdotti kolme vaihtoehtoa: leikkausta, kemoterapiaa tai sädehoitoa. Normalla oli kuitenkin parempi idea - hän lähtisi mieluimmin unohtumattomalle kiertomatkalle ympäri Yhdysvaltoja, yhdessä perheensä kanssa.

Viime elokuussa Norma, hänen poikansa Tim ja miniänsä Ramie (molemmat jo eläkkeellä) astuivat Michiganissa matkailuautoon, yhdessä villakoira Tims:in kanssa, ja aloittivat kiertoreissun.

Lazarus elää?

Raamatussa (Joh. 11) kerrotaan, kuinka Jeesus herätti kuolleen miehen, Lasaruksen henkiin neljäntenä päivänä tämän kuolemasta. Jeesuksen olivat kutsuneet hätiin Maria ja Martta, Lasaruksen sisaret. Jeesus saapui opetuslapsineen Betaniaan, näiden kotikylään, käski vierittämään kiven luolan suulta, jonne Lasarus oli haudattu ja huusi: 'Lasarus, tule ulos!'. Tämä tulikin luolasta siteisiin käärittynä, kasvot hikiliinan peittäminä. Jeesus käski riisumaan hänet siteistä ja päästämään menemään.

Donner: Vuoropuhelua kuoleman kanssa

Kun mies tulee tiettyyn ikään, vaivat lisääntyvät, pessimismi valtaa alla, ystävät harvenevat. Jörn Donner, 82, käy uudessa kirjassaan (Pikku mammutti, Otava 2015) jo vuoropuhelua kuoleman kanssa.

Pikku mammutti on päiväkirja heinäkuusta 2013 helmikuuhun 2015. Turhautunut Donner istuu eduskunnassa ja kommentoi happamasti politiikkaa. Epäily keuhkosyövän uusimisesta varjostaa kaikkea toimintaa.

Julkaise syötteitä