Ilkka Luoma Mielipiteitä ilman hymistelyä

Kaikki blogit puheenaiheesta Taiteilijat

Taiteen ja urheilun yhdistää intohimo!

Aloin miettiä määritelmää intohimolle omin sanoin. Intohimo saa ihmisen toimimaan joskus jopa hyvin tavoitteellisesti, jolloin intohimoista henkilöä usein ohjataan saavutuksiin ja päämääriin valmentajien tai sen tapaisten näkijöiden toimesta. Intohimo on varmaan silloin totta, kun ei edes tajua miksi tekee jotain, vaikka tekemisestä saa suurta tyydytystä. Välillä voi tehdä kipeetäkin, mutta intohimolla asiaansa suhtautuva henkilö kestää myös intohimoasiaansa liittyvät tuskat helpommin kuin muilla elämän osa-alueilla.

Häpeä, kunnia ja provokaatio

Kohuja tulee ja menee. On kohutaiteilijoita, kohukirjailijoita, kohupoiitikkoja. Jos kohua ei muuten synny, se synnytetään. Sosiaalinen media on kohujen kultakaivos.

Kohujen ympärillä pyörii Matti Mäkelän uusi kirja, joka perustuu hänen tänä syksynä tarkastettuun väitöskirjaansa ("Tämä ei ole taidetta" - Tabujen rikkominen kissantaposta mustaan marsalkkaan, Siltala 2016).

Nuoruusvuoteni renessanssitaiteilijana

Kirjailija Veijo Meri ja filosofi Jaakko Hintikka ovat hiljattain siirtyneet yläkerran akatemiaan, mikä on sysännyt minut muistelemaan aikoja, jolloin nämä ajattelun suurmiehet monien muiden kanssa jättivät jälkensä merkityksellisyyttä etsivään mieleeni. On palattava 80-luvulle.

Julkaise syötteitä