Ilkka Luoma Mielipiteitä ilman hymistelyä

Isi ja isänpäivä

  • Isä huolehtii lapsistaan - jo silloin, kun isä oli mies ja perheen turva ...
    Isä huolehtii lapsistaan - jo silloin, kun isä oli mies ja perheen turva ...
  • Päiväkodista kotiin - tie, jota tallataan kymmenesti viikossa ... tie kotiin, isin kanssa.
    Päiväkodista kotiin - tie, jota tallataan kymmenesti viikossa ... tie kotiin, isin kanssa.
  • Lapset - isin ja äidin kallein aarre ...
    Lapset - isin ja äidin kallein aarre ...

Aivan upea aamunavaus. Herättävä HS-kirjoitus* - suoranainen helmi! Isänpäivä lähestyy, ja tiedän kaksostytöiltämme, viisi vee - heidän supatuksestaan, että jotain on askarreltu ...

 

[* HS-kirjoitus otsikolla - "Isä, olisitpa rakastanut muutakin kuin työtä – "

https://www.hs.fi/blogi/lujastilempea/art-2000005888827.html  - 

 

Mies ja isä, missä mennään tänään, kun ei olisi enää tyttöjä ja poikia, "vain" lapsia. Miehen malli on evoluution luoma vuosimiljoonainen suoja perheelle, onko enää, kun miehen asemaa nakerretaan joka nurkasta. Isä ja mies, esikuva pojalle ja ylpeyden aihe tyttärelle - näinkö se meni?

"Maailma muuttuu Eskoseni" -sanotaan, ja mies ja isä siinä mukana. Isä osallistuu, tosin luuttu ja imuri liian harvoin kädessä -topakasti keittiöstä todetaan - soppakauha nähdään jo useammin karvakourassa.

Miehet ja isät olivat perhereviirinsä vartijoita, avioliittokin oli pyhä, vain kuolema erotti - lapset piti yhdessä kasvattaa ja isä toi määrätietoisuutta ja rujonvarjoisan rakkauden, vaikka kuri piti olla ylläpitämässä järjestystä. Näinkö? Ei ehkä enää, niin usein.

Maailma on pehmentynyt, vaikka juuri miehet testosteroneissaan maailmalla sotia valmistelevat. Äidit huolehtivat ja luovat lämpöä. Isän lämpö on viileää, mutta viileydessään aidon lämpimäksi tarkoitettu. Miehen salassa pidetty kyynel on liian usein kätketty yksinäisyyteen.

 

Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Ilkka Luoma

Miehen ja isin mittainen laulu ja esitys ...

~ https://youtu.be/c8uAnqwWERM - Disturbed - The Sound Of Silence [Extended] -from Youtube

...
Hyvää tulevaa Isänpäivää kaikille isille!

Ilkka Luoma

HS kirjoittaa sitten seuraavaksi aivan toiselta puolelta - iseistä ---

.
Isät, nuo helvetillisen synkät sotahullut – kirjakaupan mainoslehtinen typistää miesten maailman ahtaaksi ja väkivaltaiseksi -HS

~ https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005890042.html -
.

Ilkka Luoma kommentti yo. linkkikirjoitukseen 8.11.2018 - 9:08:

Hymistelemme kauhistuneena sotia. Tuomitsemme varmuuden vuoksi tappamisen. Kirkko julistaa käskyissään jumalan välittäneen meille tiedon - "Älä tapa". Kirkko siunaa sodat ja sotaan lähdön. Kirkko puolustaa omiaan ja uskontonsa reviirejä. Armeija on politiikan ja kirkon sanan jatke. Me tarvitsemme armeijan, koska tarvitsemme sodan purkamaan ylivoimaisia ja hallitsemattomia painekasaumia.

Sota opettaa tappamaan. Sodassa tapetaan. Aseiden tuotekehitys kohdistaa ja massivoi tuhoamista ja vastustajan tappamista. On kehitetty aseita, jotka eivät tuhoa rakenteita, mutta tuhoaa vihollisia - ihmisiä. Jokaisessa sodassa on vihollinen, joka 'vääryydellä kohtelee puolustajaa'. Sodassa on aina hyökkääjä. Olemme jatkuvassa reviiritaistelussa - olemme jatkuvasti reviiripuolustuksessa.

Euroopassa ei ole suuremmin sodittu, kohta 70 vuoteen - se on pitkä Pax Europa aikakausi

Balkanilla sodittiin - Jugoslavia hajosi, kun voimamies poistui. Kun ei ollut staattisuutta ylläpitävää karismaattista johtajaa - uskonnot ottivat vallan ja kansallismielisyydet revähtivät. Kansallismielisyys on reviiritaistelua. Olemme valloittajia ja olemme puolustajia - näin syntyy sota, joka on aina edessä, puhuttiin kuinka paljon tahansa - "Ei enää ikinä".

Jokainen on ärsytettävissä sotaan, siis puolustukseen - selitykset osaamme keksiä, joilla perustelemme oikeuttamme vihollisen tappamiseen. Armeijoissa on aina pappinsa, jotka siunaavat tuhoamisen - onhan siinä usein uskonnonkin reviireistä kysymys.

Olemme yksinkertaisesti sotaisia, kun reviirimme ovat riittävästi uhattuna - sisältä tai ulkoa. Ennen konfliktia ja sotaa on sanallinen reviiripuolustus, jota tänään meillä kutsutaan mm. maahanmuuttokriittisyydeksi.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa