Ilkka Luoma Mielipiteitä ilman hymistelyä

Miten käy ihmisälykkäiden johtamalle maailmalle?

 • Oliko presidentti Urho Kekkosen aikakausi asiantuntija-, harvain-, itsevaltius- vai demokratian valtaa?
  Oliko presidentti Urho Kekkosen aikakausi asiantuntija-, harvain-, itsevaltius- vai demokratian valtaa?
 • Niin, yläluokka, joka pitää itseään usein asiantuntijajoukkona - onko se tätä harvojen valtaa, koska viisaus ei voi kuulemma asua kaikkien päässä! Olemmeko uudelleen luokkajaossa ja kohta -sodassa?
  Niin, yläluokka, joka pitää itseään usein asiantuntijajoukkona - onko se tätä harvojen valtaa, koska viisaus ei voi kuulemma asua kaikkien päässä! Olemmeko uudelleen luokkajaossa ja kohta -sodassa?
 • Muurahaisten vuosimiljoonainen joukkovoima lähtee samaistumisesta, samankaltaisuudesta ja joukkoistumisen voimasta, jossa proletariaatin diktatuuri elää vahvana - "rivistö joukkovoimaa"
  Muurahaisten vuosimiljoonainen joukkovoima lähtee samaistumisesta, samankaltaisuudesta ja joukkoistumisen voimasta, jossa proletariaatin diktatuuri elää vahvana - "rivistö joukkovoimaa"
 • Yläluokan väkevää talousasiantuntijuutta -ainakin itselle ja omistamalleen yhtiölle. Tuoko Nallen meritokratia Nordean kokonaan vielä suomalaisille - omistuksena. Onko se Wahlroosin päätavoite?
  Yläluokan väkevää talousasiantuntijuutta -ainakin itselle ja omistamalleen yhtiölle. Tuoko Nallen meritokratia Nordean kokonaan vielä suomalaisille - omistuksena. Onko se Wahlroosin päätavoite?

”Viisaus ja pätevyys” ansaittuina/ ansaitsemattomina ansioina ovat ihmisperäisiä näkökulmia, joilla me koetamme usein epämääräisesti luokitella (pisteyttää) toinen toisiamme. Sen voisi liki varmasti sanoa, että harva pitää itseään tyhmänä tai niin yksinkertaisena, ettei oivaltaisi elämässä säilymisen perussäveliä – ne ovat luonnostaan istutettu vuosituhantiseen perimään* -

 

 • noista elämän perussävelistä löytyvät ne oleelliset tekijät arvioitaessa kykyämme jatkaa sukua ja nähdä iloa ja onnea edes niinä harvoina hetkinä, mikä työltä so. lopulta ravinnon etsimiseltä vapaa-ajaksi jättää! -näinkö evoluutio halusi niukkuuden myötä ohjata?

   

Helsingin Sanomat kirjoitti toimittajansa Anna-Sofia Bernerin näppäimistöltä ellei jopa puolirobotoituna tekstin [~ https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005786992.html - ], joka on lukemisen arvoinen – suosittelen lämpimästi.

 

Teksti oli niin kiintoisaa (Otsikoituna: ”Mitä siitäkin tulisi, jos asioista päättäisivät vain kaikkein älykkäimmät ja ansioituneimmat?

… Ingressin kera: ”... Syntyisi uusi ja entistäkin ylimielisempi eliitti, sanoi mies, joka keksi meritokratian ja ennusti samalla populistien suosion”, … että se tuotti tällaisen vastineen:

Valta haisee. Haju on sananmukaista. Muurahaiset eivät pohdi filosofiaa älykkyydestä tai sen ahkerasta käytöstä. Populaatiobiomassaltaan kutakuinkin ihmiskunnan kanssa samankokoiset muurahaiskoloniat elävät "proletariaatin diktatuurissa", jossa älykkyyden joukkoistuminen on sisällytetty hajuviestintään, jossa on vain yksi tavoite.

Evoluutio loi lisääntymisen tärkeimmäksi tavoitteeksi - lajista riippumatta. Muurahaisilla ei ole kuningasta, heillä tai niillä on munintakone, jota kuningattareksi kutsutaan. Kuningatarta huolehditaan vain niin kauan, kun se tuottaa "älykkäitä" munia. Kun aika koittaa, joukkoistunut älykkyys säätää järjestelmää, ja on aika uudistua.

Muurahaisilla, joita on tituleerattu ahkeruuden perikuviksi ja aitososiaalisiksi, on ollut aikaa kymmeniä miljoonia vuosia kehittyä yhteiskuntarakenteeksi - superorganismiksi jossa kolonioittain ei ole eriarvoisuuden ongelmia. Haju ratkaisee, oletko oikeassa paikassa.

Meillä ihmisilläkin kuulemma naaras saattaa mieltyä tiettyyn uroksen hajuun ja haluaa ainakin osaksi sen myötä lisääntyä tämän kanssa?

Onko ulkoinen ja keinotekoinen tuoksuttaminen etäännyttänyt meidät hajuista, joiden tarkoitus oli viestiä todellisuutta? Miksi me harhautamme omia vuosimiljoonaisia hajureseptoreitamme?

Olemmeko markkinamekanististen tavoitteiden - näyttö- ja vertailutalouden uhreja?

...

Entä se paljon puhuttu meritokratia, joka ymmärretään osaaja-asiantuntijavaltana, missä tieto, taito ja lukuviisaus kohtaavat ansioiden mukaisesti [!] – miten meitä vuosimiljoonat ohjannut evoluutio näkee jatkumokuvan, jossa tämä meille sattumallinen ja osin satumainen evoluutio ylläpitää omaa ohjaavan elämän kantorataa – kuolemattomuutena.

 

Missä mennään ihminen, kun vertaamme itseämme ja biomassaamme koko muuhun biosfääriin nähden? Onko osamme jo aivan liian suuri ja näin ESH - Elämän Suuri Harventaja on jo käynnistynyt … ?

 

Saammeko me nyt sitten ansioidemme mukaan paluun lähtöruutuun?

Meritokratia by Wikipedia ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Meritokratia -

 

...

PS.

Muurahaiset elävät täydessä kiertotaloudessa – ei ole muovia

HS: ”Kiertotalous edistää ympäristön tilaa” -otsikointi

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005789204.html -

Kommentti: ”Kirjoittajilta erinomainen herättely. Itse vuosimiljoonainen luonto so. biosfääri antaa paljon tietoa miten kierto tehdään. Viimeisen 1000 miljoonan vuoden aikana luonnon oma kiertotalous kehittyi huippuunsa, mutta sitten tuli ihminen, joka osasi sotkea suhteettomassa kulutuksessaan tuon luonnon tasapainon ja vain 1000 vuodessa, joista viimeiset 100 vuotta olivat pahimmat; olimme kehittäneet markkinatalouden, joka hoki lisää, enemmän ja nopeammin - syntyi näyttö- ja vertailutalouden huippukulutuspiikki verrattuna tuohon 1000 miljoonan vuoden keskiarvoihin”

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 176704

 

DOC meritokratia_12082018.doc – OpenOffice Writer

PVM 13082018

 

484_4240 | 11:44_11:49

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Ilkka Luoma

...
PERJANTAINA, JOULUKUUTA 23, 2016
Opetamme koneälyä, vaikka emme edes ymmärrä evoluution jatkuvuutta

" ... Evoluution näkökulmasta muurahaiset ja hait ovat huomattavasti pidemmällä kuin me,
[ … eivätkä tarvitse automaatiota, digitalisaatiota kuin robotiikkaakaan, ollen ehkä itse lähempänä robotteja|8 jo nyt?]

… ollen kuitenkin vain tässä ja nyt – niiden edes tajuamatta turhuuksia nimeltä: ennakoivuus pidemmällä aikajänteellä, ennustettavuus tai huomisen tietäminen. Muurahaiset eivät sitä tarvitse, eivät ole tarvinneet miljooniin vuosiin – kuten eivät hait kymmeniin miljooniin vuosiin – itse asiassa koskaan. Koko muu eliökunta ei hae vakautta, vaan jatkuvaa sopeumaa juuri nyt tilanteeseen.

Evoluutio matkustaa sukupolvesta toiseen –

… tästä syntyy meille mystinen kuolemattomuus. Evoluutio rakensi itsensä itsekkäästi kuolemattomaksi, me olemme vain sen biodynaaminen kantorata. Me ihmisinä kuolemme aina sukupolvittain, mutta evoluutio siirtää itseään tunnetulla tavalla polvesta toiseen.

Näin meistä jokainen kantaa mukanaan karttaa elämän alusta lähtien, meistä on kantorata taaksepäin – kaikkine korjaus- ja sopeuttamistoimineen, joka ikisessä solussa, kaikissa ihmisissä – muurahaisissa ja kasveissakin. Joku voisi osata kertoa missä oli hyppy kasveista eläimiksi; ehkä paremmin sopeuma paikaltaan liikkeeseen – tai onko evoluution näkökulmasta mitään eroa lainkaan!

Hylkääkö evoluutio tarkoitushakuisesti? ... "

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/opetamme-k... -

.

Ilkka Luoma

Tekoälystä povataan ihmisten syrjäyttäjää – Teknologia­jätin suomalainen johtaja kertoo, miten pysymme tarpeellisina koneiden ylivoimasta huolimatta

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005889274.html -

Ilkka Luoma 6.11.2018 - 10:07:

Olemme itse kehitysvaiheessa oleva biologinen ja evoluution luoma "tekoäly" - rakennumme atomeista, kuten tietojärjestelmät. Entä ohjelmat? Tietokoneissa ne ovat ykkösen ja nollan johdannaisia - omaamme emme tunne. Biosähköisiä hermoverkkojen solmukohtien olotilamarkkereita - otaksuisin?

Evoluutiolla on vain tässä ja nyt ohjeet, emme tunne aikaskaalautuvuutta, emmekä riittävää biodynamiikkaa, joka ohjaa meitä perintökaavojen mukaisesti. Tekoälytön ihminen rikkoo evoluution sopeumakaavojen yhdistelmärakenteita!
.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa