Ilkka Luoma Mielipiteitä ilman hymistelyä

Lapset villiin luontoon – mitä on enää jäljellä

  • Olemmeko jo vääristäneet lapsiemme yhteydet meitä lopulta elättävään ympäristöön eli villiin luontoon, jossa vallitsee elämänjärjestys? -Photo by IJL.
    Olemmeko jo vääristäneet lapsiemme yhteydet meitä lopulta elättävään ympäristöön eli villiin luontoon, jossa vallitsee elämänjärjestys? -Photo by IJL.
  • Evoluution oleellisin perusta - ravinto ja sen myötä lisääntyminen kuvastuvat tässä hyvin - sopusoinnussa työtä tehden, jotta kuningatar kykenee lisääntymään. Pölyttäjät ovat kuulemma vähentymään päin? Photo by IJL.
    Evoluution oleellisin perusta - ravinto ja sen myötä lisääntyminen kuvastuvat tässä hyvin - sopusoinnussa työtä tehden, jotta kuningatar kykenee lisääntymään. Pölyttäjät ovat kuulemma vähentymään päin? Photo by IJL.
  • Lapsiemme luontosuhde olisi syytä palauttaa kuvaruuduista "elämän todellisuuden ruutuihin" ... Photo by IJL.
    Lapsiemme luontosuhde olisi syytä palauttaa kuvaruuduista "elämän todellisuuden ruutuihin" ... Photo by IJL.

Tänään kaikki koneellistuu, sähköistyy ja kuvaruudullistuu. Näitä biosfäärillinen evoluutio ei kehittänyt sopeumajärjestelmänsä osaksi, eikä tueksi – ellemme lue ihmistä, meitä osaksi luontoa --- biomassana kyllä!

 

Helsingin Sanomissa ilmestyi kansalaisen ajatusvirta lapsen luontokokemuksista, nythän näyttää siltä että olemme irtautumassa harmoniasta, jota kilpailullinen luontokeskinäisyys on harjoittanut satoja miljoonia vuosia – meidän teknologiahuurujen ollessa siitä ohikiitävä sekunti – 24 tuntiin kutistetussa elon maailmankaikkeudessa.

HS Mielipide 09072018 ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005748355.html – otsikolla: Lapsen luontosuhde kehittyy kokemalla - (SDP) Anette Karlsson.

 

Allekirjoittaneen kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen:

Ihminen alkoi apuvälineellistää toimiaan silloin kun tämä puoliapina hoksasi kumauttaa kivellä toistaan otsaan [1. Alkoi kilpavarustelu. Toiseksi apuvälineeksi syntyi maatalous, ja ihminen pysähtyi paikoilleen [2.

Alkoi yhteiskunnallistumisen kausi, jossa nyt, paljolti meitä lopulta elättävästä luonnosta erkaantuminen alkoi.

Nyt me liikumme enemmän kuin koskaan. Siirtelemme itseämme ja tavaroitamme paikasta toiseen ja takaisin [3 - kiihtyvällä tahdilla; konevoimalla eli apuvälineillä. Seuraus näkyy ympäristössämme ja itsessämme.

Maapallo merineen lämpenee toimistamme, jopa uhkaavasti. Lisäksi vauraudessamme lihomme itsellemme terveysriskiksi [4.

Olemme menettämässä vuosimiljoonaisen otteen luontoon, joka luo kaiken ravintomme, jotta elämme. Rikoimme evoluution luoman reviirijärjestelmän [5.

Luonto itsessään on "jatkuvassa liikkeessä" ja sopusoinnullisessa harmoniassa, kuitenkin kilpailussa, jossa säilyy hallittu tasapaino (?) [6.

Apuvälineellinen elämäntapamme rikkoi luontoharmonian. Jäimme uudelleen paikoilleen, nyt kuvaruutujen eteen ja ääreen, kuten minä, kun kirjoitin tämän kännykällä maanantaiaamuna 9.7. varhain kello 4:31.

 

Mitä teemme, jotta paluu luontoon alkaisi – vai onko se jo myöhäistä, koska apuvälineellistetty kasvunhuuto jatkuu jatkumistaan – kulutamme enemmän ja haluamme näyttää ja vertailla [näyttö- ja vertailutalous].

 

Prototyyppi

Oliko ja onko niin, että evoluutio ”miettii” nyt mitä se tekee prototyypille, joka kasvatti osuutensa ohi luontaisesta miljoonia vuosia kehitetystä elollisten biomassakaavojen [7 ulkopuolelle ja rasitteeksi harmonialle, joka rikkoo nyt meille tuntematonta tasapainoyhtälöä?

 

Saatamme olla avaruuden tyhjyydessä kaltaisenamme aivan yksin.

 

 

EKSTRA

Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme?

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/01/gaia-kuumenee-jaahdyttelemmeko.html -

 

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 174429

 

DOC lapsen_luontosuhde_09072018

PVM 09072018

 

313_2880 – 23:01|23:32|00:00

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Ilkka Luoma

Nuorten - jopa lasten äärilaidalta:

...
Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin
~ https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005751096.html -

...
Kommentti: Ilkka Luoma 11.7.2018 - 4:48

Hälytyskellot soivat, ja äänekkäästi. Mitä vanhemmat tekevät? Seuran valinta? Missä lapset liikkuvat? Nettimaailma yhdistää ja tekee ostamisen ja myymisen helpoksi.

Syrjäytyneitä, hyväksytyksi edes jotenkin täyttää kaipuuta. Pelko, ettei ole porukassa ja halu näyttää, että minäkin kuulun jengiin.

Tarve yhteenkuuluvuuteen, vaikka edes huumejengiin. Vastuu, missä on alaikäisestä vastuu? Hätä, osattomuus, tarve osoittaa, että täällä ollaan!

Jokainen lapsi ja nuori on laulun arvoinen. Pidetään toisistamme huolta.

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Käykääpä lapset ja vanhemmat Helsingissä Kasvitieteellisessä puuharhassa Kaisaniemessä. Siellä on Evoluutiopuu-näyttely. Se kertoo kasvien synnystä ja kasvien evoluutiosta miljoonien vuosien aikana.

Opastuksia on koko kesän elokuun 23. päivään asti maanantaista torstaihin kello 12, 14 ja 16.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Minulla jos olisi pieniä lapsia; miljööni olisi erittäin kehittävä. 50 m päästä alkaa metsä, ei mikään puupelto, lähinaapurit tuolla n vajaan kilometrin päässä.
Pihassa käveleskelee toistakymmentä kanaa, ei ole kanatarhoja. Kanat lisääntyvät emon alla ja laiduntamaan pääsevät emon kanssa parin kuukauden ikäisinä.
Villilintuja meidän pihassa on kymmenittäin, kaikki saavat ruokaa läpi vuoden.
Mitään nurmikoita meillä ei ole, on vain leveämpiä ja kapeampia käytäviä tuolla villiintyneessä "puutarhassa".

Ilkka Luoma