Ilkka Luoma Mielipiteitä ilman hymistelyä

Abortti ja eutanasia - sama asia eri kehyksissä!

[U] PERJANTAINA, MAALISKUUTA 15, 2013

Abortti ja eutanasia - sama asia eri kehyksissä!

(Kansalaiskeskusteluun ylsi voimakkaasti uutisoitu abortoimisesta kieltäytymisen mahdollisuus lääkärille - elämänkatkaisu syyttömälle syntyjälle)

Onko armomurhassa so. eutanasia 0]) ja abortissa jotain yhteistä? Saattaa olla, sillä molemmissa itse työn ja teon tekee toinen henkilö – abortissa lääkäri ja eutanasiassa usein myös lääkäri. Nyt sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) haluaa lääkärin haltuun oman eettisen päätöksen abortin teosta tai tekemättömyydestä, koska aborttia pidetään suunniteltuna tappona, jota lakitermistössä kutsutaan murhaksi.

0] Eutanasia - http://fi.wikipedia.org/wiki/Eutanasia -


Väestö ikääntyy – ikäpyramidi kallistuu uhkaavasti päälaelleen. Meidän keskimääräinen eliniänodotteemme nousee koko ajan – mutta myös yhä useampi elämänyksilö on sairaaloiden ja päättöhoitojen ”kuolemanjonossa” odottamassa käskyä taivaisiin – eloa pitkitetään monin keinoin, vaikka järjissään oleva vanhus haluaisi pois maalliselta vaellukseltaan.

Moni nuori nainen, vanhempikin teettää abortin, ei olla valmiita kasvatustyöhön eikä geeniperimän eteenpäin vientiin – niin otetaanpa sitten pois. Näin lopetetaan pieni ihmisalku, joka oli täysin syytön kaikkeen – pieni vauva ei ollut äiti eikä isä, vaan täysin oma yksilö, jolle oli säädetty evolutiivinen tehtävä – viedä sukua eteenpäin. Syntymätön ei koskaan huutanut kohdusta: ”Tapa minut ”!

 

Lääkärin etiikka perustuu elämän suojeluun,

jota lääkärin valallakin säädetään. Abortti on usein julma itsekkyyden mitta – näytti se alkuun laittokin olleen mahdollista, niin miksei sitten tekosiensa vastuunkanto. Jos on vapaaehtoinen halu nauttia evoluution luomasta tyydytyksestä ja kiihkosta yhdyntänä – on silloin myös ymmärrettävä tekosensa mahdollinen seuraus – käytetystä tai käyttämättömästä ehkäisystä huolimatta.

 

Naisia raiskataan paljolti siksi,

että esimerkiksi Ruotsissa vapaaehtoisen seksin saanto osto- ja myyntikeinoin on lailla kielletty. Raiskauksien vähentämiseksi olisi vakavasti mietittävä monien Keski-Euroopan valtioiden laillistettua bordellilaitosta 1], näin saattaisivat sellaiset abortit vähentyä, joissa nainen on joutunut väkisinmakaamisen uhriksi.

1] Bordelli? - http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/124370-viela-kerran-bordelli -

 

Henkeä tai elämänedellytyksiä uhkaavat tilanteet

Raskauden luoma vakava terveydellinen uhka lienee ainoita tilanteita, joissa lääketieteellinen abortti pelastettaessa äitiä – antaa mahdollisuuden lääkärille suorittaa armomurha; tässäkin tapauksessa on korostettava, että itse syntymätön on täysin syytön oman elämänsä menettämiseen. Mikäli on täysin näytettävissä, ettei elämänalusta synny normaalia elämänmahdollisuutta – lääkärillä on velvollisuus arvioida tilanne. 

...

Eutanasia on käytännössä jo monin eri tavoin –

Armomurha täyden ymmärryksen tilasta pyydettynä, on jokaisen itsellisesti elävän oma kunnioitettava päätös. Minä voin juuri tehdä itseäni koskevia päätöksiä, jos ne eivät millään muotoa vahingoita toisia eläviä. Syntymätön ei voi tehdä omaa päätöstä, siksi abortti on aina murha – tietoinen tappo, oli sen tekoon johtanut syy kuinka inhimillinen tahansa.


Uusi syntymäpäivä henkilötunnukseen

Elämä alkaa hedelmöityksestä, kun se ensimmäinen jakaantuminen on tapahtunut – näin on annettu ”lähtökäsky” uudelle elämälle, joka on tosi asiassa osanen sitä ”kuolemattomuutta”, minkä evoluutio on sopeuma- ja kilpailutilanteena meille koko biosfäärissä luonut.


Jokainen kuolemattomuuden ketjuun 2] osallistunut ja osallistuva on yksilö – uusi elämä ajan ”loputtomassa” virrassa – viemässä perimää eteenpäin, minkä jokin meille täysin tuntematon voima on ”aikojen Alussa” mahdollistanut. Pieni ihmisen alku äidin kohdusta ei koskaan huuda: ”Tapa minut ” … voisimme arvata, että syntymätön olisi tarvinnut eheätä perhettä, jossa rakkaus harmonisoi kasvatusta 3]

2] Häivähdys kuolemattomuudesta” -

http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/133610-evoluutiossa-haivahdys-kuolemattomuudesta -

 

3] – Tasa-arvoinen avioliitto - http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/perinteellisen-avioliiton-voima -

 

...

Eutanasia eli armomurha on puhuttanut pitkään – Elämä on pyhä, mutta itse toivottuna poistumisena se on täysin eri asia kuin ”syyttömänä syntymään” 4] lopetus, usein hyvin väkivaltaisena pilkkomisena toteutettu abortti … mutta mitä kirjoitimme eutanasiasta jo vuosia sitten -

4] ”Syyttömänä syntymään” - http://youtu.be/4VBPS4JoT9o – [Youtube/ Eppu Normaali]

 

[2005Milloin toiset voivat päättää elämästä ja kuolemasta?

http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/03/milloin-muut-voivat-ptt-toisen-elmst.html -

[ … USA:n presidentti George W. Bush oli valmis keskeyttämään lomansa allekirjoittaakseen lain, jolla ratkaistaan amerikkalaisen naisen 15 vuotta kestänyt "eloton" kohtalo jatkamalla "elämää". Aika-ajoin lisääntyvästi uutisointiin ponnahtaa armomurha eli eutanasia. Tämä kiperä kysymys saa kannattajia ja vastustajia. Taloudellisesti se on säästöelementti ja inhimillisesti se on keino lopettaa toivottomia ihmisiä. Rajanveto on suurin ongelma; missä kulkee raja, jolloin letkut irrotetaan tai verisuoniin johdetaan tappavaa myrkkyä … ]

Suomessa on julkistettu tutkimuksia, joiden mukaan viimeisten kuukausien hoito on hyvin merkittävä osuus hoitomenoista. Tiedetään myös, että sairaaloissa on paljon tapauksia, joissa uni on kestänyt vuosia. On myös tapauksia, joissa itse potilas täysissä järjissään haluaa pois tästä maailmasta.

 

Elämän liekki on hyvin varjeltu liekki,

 …vaikka esimerkiksi Yhdysvaltojen vankiloissa päätetään liekkejä edelleen useissa osavaltioissa. Laki sallii kuolemanrangaistusmaissa hengen viennin; toisaalta ihminen ei saa armolopetusta toivottomassa tilanteessa vaikka todistettavasti täysissä sielunvoimissa sitä haluaa.

Onko kyseessä meidän normaaleina olevien suojakeino, ettei vaan kukaan myöhemmin sallitulla lainsäädännöllä pääse aikaistamaan perinnönjakoa tai muuta operaatiota, jonka esteenä joku ihminen sattuu olemaan. On tiedossa kuinka nokkelia olemme keksimään erilaisia keinoja saavuttaaksemme mm. taloudellista etuutta.

 

Elämänpeli 5] tai -lahja

Game of Life http://fi.wikipedia.org/wiki/Soluautomaatti -

Ihmisen elämä on joko saatu lahja Jumalalta ja/tai vaihe atomien ja molekyylien lähes loputtomassa kiertokulussa. Oman elämän arviointi on jokaisen ihmisen syvin asia ja siihen meillä kaikilla on oikeus. Myös kirkkaan ajatuksen ihmisillä on oikeus toivottomissa tilanteissa päättää omasta ”elämän pelistä”.

...

5] John Conway - http://en.wikipedia.org/wiki/John_Horton_Conway -

 

Itsemurha oli vielä viime vuosisadalla rangaistava rikos,

 … nyt ei ole rikos vaikuttaa omaan eloonsa. Me vaikutamme siihen hitaan tappavasti jo muutoinkin omilla valinnoillamme. Onkin visainen kysymys ratkaista ihmisen kohtaloa, joka ei ole vuorovaikuttanut vuosikausiin;

kuka viime kädessä tietää mitä mm. aivoissa tapahtuu; onko potilas vaipunut omaan maanpäälliseen nirvanaan raikkaiden nektaripurojen äärelle vai onko aivollinen toiminta puhdasta molekyyli - ja atomiliikettä ilman meidän ymmärtämää sielullisuutta

 

Talouden ja tulontasauksen kylmenevät säännöt

Verovarojen hallinta tulee vaatimaan selkeitä ratkaisuja eutanasiaan, niin inhimillisesti kuin taloudellisesti. Ihmisen elämää ei kannata jatkaa suurilla kustannuksilla, jos se on täysin toivotonta. Jälleen kerran törmäämme omaisten ja läheisten päätösongelmiin; vaimo tai mies voi haluta eutanasiaa, koska tuntee oikeasti elämänkumppaninsa ja tietää, että yhteys läheisimpään on katkennut.

Tiedossa voi olla myös selväjärkisenä suoritettu keskustelu ennen vaipumista lopulliseen pimeyteen. Omaiset voivat olla eri mieltä esim. perintöasioiden osalta. Lapset saattavat nähdä asian toisin, onhan kyseessä heidän geeniensä lähtökohta. Herää kysymys, kuinka pitkälle lähimmäisten ja omaisten näkemys olisi tutkittava; mikä on oikeudenmukainen tapa päätökselle. Täysin oikeaa ratkaisua ei ole, kyseessä on rajanvedon ongelma.

 

Vuosimiljoonaisessa eläinkunnassa ei tarvita eutanasiaa, 

 … koska luonto hoitaa tehtävänsä niin lajinvalintana kuin elinkelpoisuutena hankkia ravinto. Ihminen on ihmisinhimillinen eläin ja meidän lajinvalintaan on kehittynyt toisesta huolehtiminen; "kohtele häntä niin kuin haluat sinua kohdeltavan".

Käykäämme eutanasiakeskustelu yhdessä aborttipohdinnan kanssa!

Eutanasiakeskustelu vaatii kansalaiskeskustelun ja sen jälkeisen päätöksen. Sen pyörittely ei johda oikeudenmukaisuuteen. Demokratioissa laki syntyy enemmistöperiaatteella; jos laki kieltää eutanasian, niin pulinat pois eikä purnausta "turhista" kustannuksista.

Jos taas eutanasia sallitaan tietyin tarkoin ehdoin ja varmennejärjestelyin, niin sekin on sitten hyväksyttävä. Viime kädessä me kaikki poistumme toivottavasti hyvän elämän jälkeen omille kullekin sopiville raikkaiden purojen lähteille –

 

… lopulta vielä kerran on syytä muistaa että syntymätön ei koskaan huuda kohdusta: ”Tapa minut”!

 

Ilkka Luoma

http://jontikka.blogspot.fi

http://www.facebook.com/first.ilkka

 

Lähetetty

1. maaliskuuta 2013 9:25:25
 

Vast.ott.: 

presidentti@tpk.fi (presidentti@tpk.fi); paivi.rasanen@intermin.fi (paivi.rasanen@intermin.fi); maria.guzenina-richardson@stm.fi (maria.guzenina-richardson@stm.fi); paula.risikko@stm.fi (paula.risikko@stm.fi); timo.soini@eduskunta.fi (timo.soini@eduskunta.fi); juha.sipila@eduskunta.fi (juha.sipila@eduskunta.fi); taru.tujunen@kokoomus.fi (taru.tujunen@kokoomus.fi); timo.laaninen@keskusta.fi (timo.laaninen@keskusta.fi); paavo.vayrynen@keskusta.fi (paavo.vayrynen@keskusta.fi); liisa.hyssala@kela.fi (liisa.hyssala@kela.fi); ville.niinisto@ymparisto.fi (ville.niinisto@ymparisto.fi); haavisto@fin.la (haavisto@fin.la); jutta.urpilainen@vm.fi (jutta.urpilainen@vm.fi); pirkko.ruohonen-lerner@eduskunta.fi (pirkko.ruohonen-lerner@eduskunta.fi); kimmo.tiilikainen@eduskunta.fi (kimmo.tiilikainen@eduskunta.fi); arkkipiispa@evl.fi (arkkipiispa@evl.fi)

Abortissa ja eutanasiassa sama asia, aivan eri kehyksissä
http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/abortti-ja-eutanasia-sama-asia-mutta-aivan-eri-kehyksiss -

(Kansalaiskeskusteluun ylsi voimakkaasti uutisoitu abortoimisesta kieltäytymisen mahdollisuus lääkärille - elämänkatkaisu syyttömälle syntyjälle)

...

AL | US

BLOG15213IL [U]

|1117|

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Erittäin kiinnostavaa perustelua sekä aborttia vastaan että eutanasian sallimisesta. Tärkeitä aiheita nostaa keskuteluun. A-studiossa eilen eutanasia nousi esille. Olen sitä myös oman elämäni kohdalla viime kuukausien aikana pohtinut. Hyvin haastavissa ja tukalissa tilanteissa on ollut ajatus, että kannatan. Kun olo on parantunut, on ollut vaikeampi kuitenkin kannattaa. Mistä ajankohdasta ja ajatusprosesseista syntyvätkään puolesta ja vastaan näkökulmat. Pysyisikö niitä asettamaan rinnakkain ja arvioimaan painoarvoa.

Tämän kirjoituksen luettuani, abortti todella tuntuu elämän riistolle, mutta aborttiin lie paljon erilaisia näkökulmia pohdittavaksi.
Olen joutunut kerran ratkaisemaan, että lapsi jää ja siitä olen ollut ikuisesti kiitollinen. Toinen henkilö suositteli oman perheensä vuoksi ja a melkoisen kevyin syin ja tukeutuen niihin kokemuksiin mitä omilla sisaruksilla oli ollut. Abortteja oli tehty useita kappaleita. Sellaista en ole koskaan ymmärtänyt.

Ilkka Luoma

Abortti on aina murha - myös inhimillisissä tilanteissa, erityisesti, jos sikiö on elinkelpoinen ---

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Elinkelpoinen, sana ei kerro kaikkea. Sikiö on alusta asti elinkelpoinen, jos sen annetaan kehittyä ja jos se ei abortoidu jonkin virheen vuoksi itsestään. Sitähän tapahtuu paljon.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #4

Onko ihmisen itsensä toiminta evoluution määrittämää?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Tämä on evoluution lyhyt määritelmä: Evoluutio on geenien eri muotojen suhteellisten lukumäärien muuttumista populaatiossa.

Miten tuon perusteella kysymykseesi vastaisi? Miten purkaisin tuon ihmisen toiminta sanaparin? Aika oleellinen vastauksen kannalta sekin. Aika pitkä vastauksesta voisi tulla.

Juuri tuo puuttuminen sikiöön abortoimalla se ihmisen toimin on puuttumista populaation geeneihin. Ikäihmisen hengenlähdön avustaminen eutanasian keinoin ei olisi sitä. Väliin mahtuu paljon mitä voisi pohdiskella.

Täällä apua pohdiskeluun: https://www.biomi.org/biologia/evoluutio/

Ilkka Luoma

SUNNUNTAINA, HUHTIKUUTA 07, 2013

Armollisesti kuolema sinut ottakoon!

Eläinkunnassa ei ole armokuolemaa – tai se on aina, kun kohtaantuu ravinonnonlähteeksi joutuminen. Yleensä ravinnoksi joutuu heikko, sairas tai muutoin vajaamittainen – joka tai mikä ei jaksanut riittävää puolustautumista tai pakoa.

Ihmiskunnassa ja sen läntisissä materiaalisen elintason valtioissa ihmisen kuuden viimeisen elinkuukauden terveys- ja sairauspalveluiden kuluosuus on yli puolet kaikista terveyspalveluista.

Ahkerakin työssäkävijä ja veronmaksaja saattaa elonsa viimeisinä kuukausina käyttää elämänkamppailuunsa enemmän yhteiskuntarahaa kuin mitä hän ehti terveenä olonsa aikana yhteiskunnalle veroina tilittää. Tähän liittyvää yhteisömaksuominaisuutta kutsutaan ihmisen inhimillisyydeksi.

Lääkäri valassaan lupaa ylläpitää elämää
--- http://www.laakariliitto.fi/etiikka/laakarinvala.html ---

Lääkäri valassaan lupaa edesauttaa elämän pysymistä ja pitkittämistä – yleisesti ottaen. Tänään siitä huolimatta sairaaloissa jo joudutetaan elon päättymistä – kun mitään toivoa ei ole. Meillä ja muualla on jo aloitettu viimeisen kierron elonhelpotus, jotta poistuminen olisi ihmisarvoisempaa. Moni toivookin rauhallista ja kivutonta poistumista.

Viimeisen matkan omaishuolehdinta
[ … tosikertomus eräästä poistumisesta – http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2010/10/elavien-saat... - … ]

Tärkeämpää poistuville olisi omaisten osallistuminen lähdön hetken lähestyessä – olisi tuntua, että välitetään 1]. Ei puhetta paljon tarvita, tarvitaan vain vilpitön länäolo ja hymy, sillä se tuo ehtoossaan olevalle muiston sieltä, kun oli itsekkin terve, osallistuva ja huolehtiva. Viimeisten metrien huomioitseminen tasoittaa tien sinne minne meille jokaiselle on osoite jo valmiina *].

...
Eutanasia 2] on rikos –

meillä Suomessa ja monissa muissakin maissa. Kansastamme 2/3:sta haluaa lainsäädäntöön kohtion, jossa määritetään armokuolema helpottamaan poistuvan tuskia ja kärsimyksiä – omasta tahdosta, heitä on paljon – niin haluajia kuin kannattajia …

Kuolema on luonnollinen ilmiö –

se poimii satoaan tasaisesti – sodatkin tekevät vain hyvin pieniä ”piikkejä” tilastoihin. Kuolema on merkki elämälle – me pääsemme lopulta kiertoon, josta kumpuaa uusi elämä. Elämä viriää suvunjatkumisena, jonka evoluutio on määrittänyt meidän väkevimmäksi tavoitteeksi – sen ja omien jälkeläisten kasvatuksen lisäksi ei oikeastaan muuta elämäntehtävää olekkaan 3].

...
Kuolemantuomio 4] on päättöpiste sellaisesta,

joka on katsottu niin räikeäksi yhteiskunnan- ja ihmisyyden vastaisuudeksi, että laissa on kohta elämän ihmiskädellisestä päättämisestä – laillisesti. Herää kysymys rikosten raaistuessa, jotta olisiko meilläkin pohdittava kuolemanrangaistusta. Se olisi yllättäen monelle elinkautisvangille elollinen helpotus – eräänlainen armokuolema. Moni saattaisi sen haluta?

Kuolema on osa jatkumoa –

jossa elämä kohtaa alkunsa 5]. Kuolevan biomassan määrä on aina sama kuin syntyvän, lisättynä populaatiolisääntymällä, joka meillä ihmiskunnassa tapahtuu osin hallitsemattomasti. Onko niin, että toisen päättäminen toisaalla, antaa elinmahdollisuuden jossain muualla.

Kuka ja ketkä päättävät mistä vähennetään ja minne lisätään?

Onko tämä kuitenkin ainoastaan evoluution määräämä tapahtuma – missä määrin me itse voimme puuttua ”suuren kuvan” muovaamiseen ja järjestelyyn? 6] 7]

...
VIITTEET
1] Välittäminen, huolehtiminen ja osallistuminen - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/03/mihin-on-kad... -
2] Eutanasia eli tietoinen kuolemaan johdatus - http://fi.wikipedia.org/wiki/Eutanasia -
3] Lasten kasvatus on luonnostaan jyvittynyt lasten omille vanhemmille - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/06/lasten-kasva... -
4] Kuolemantuomio eli kuolemanrangaistus - http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuolemanrangaistus -
5] Elämän alku ja kuolemattomuus - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/saikeista-ha... -
6] Milloin Me voimme päättää toisen elämästä? - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/03/milloin-muut... -
7] Eutanasia ja abortti -saman asian kaksi eri tulokulmaa! - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/abortti-ja-e... -

...
Extra
*] Sinfoniaa sieluille - http://youtu.be/CN6empIYCMc … Kitaro.
Hyppy tuntemattomaan - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/05/itsemurha-on... -

http://www.facebook.com/first.ilkka
http://ilkkaluoma.blogspot.fi

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

"... sairaaloissa jo joudutetaan elon päättymistä – kun mitään toivoa ei ole. Meillä ja muualla on jo aloitettu viimeisen kierron elonhelpotus, jotta poistuminen olisi ihmisarvoisempaa. Moni toivookin rauhallista ja kivutonta poistumista." Anopillani oli suuri suru sisarestaan, joka toimitettiin 90-vuotiaana hoivakotiin samaan paikka toimitettiin myös hänen sisarensa. Tämä ensin mainittu aktiivinen vanhus eli siellä 99-vuotiaaksi, mutta suurimman osan vuosista sikiöasennossa, lääkkein tainnutettun. Kävimme hetiä välillä katsomassa ja säälitti kovasti, sillä juuri tämä toimelias oli tehnyt upeita käsitöitä ja sai töissään aikanaan monia palkintoja osaamisestaan. Toinen sisar olisi pärjännyt asunnossaan, mutta kun sukulaiselle oli tehty testamentti, niin sukulaiselle ei riittänyt se, että pärjäsi itsekseen. Halusi päästä omaisuuteen käsiksi ja hoivakotiin toimittaminen auttoi häntä. Tällaista tapahtuu myös.

Anoppini pelkäsi samaa kohtaloa kuin toimeliaalla sisarella, mutta anoppi joutui viettämään hoivakodissa hiukan paremmissa oloissa pari vuotta. Noin vajaa vuosi sitten hän lähti oltuaan pari viikkoa tästä maailmasta ulkona. . Hän oli muutamaan kuukautta vaille sata vuotias. Kuka haluaa elää niin pitkään toisten vaivoina ja kenties kelvottomissa oloissa, ihmisarvonsa kadottaneena?

Ilkka Luoma

Kerron oma tarinani - todellisuudesta, joka oli niin hyvä, että saimme Yle' n tekemään televisiojutun kiitokseksi henkilökunnan hyvästä huolehtimisesta - kuolevia kohtaan!

[2010]

" ... [ ... varhain aamulla kaksi hoitajaa korjasi viimeisen kerran kuolevan asentoa - makuuhaavat olivat auenneet ja kipua koetettiin lievittää viimeiseen saakka. Lisähappi oli tullut turhaksi, kuolema lähestyi - happiviikset poistettiin yhteisessä ymmärryksessä lähiomaisten kanssa. Kuolevan isän pojat näkivät ja kuulivat viimeisen hengähdyksen. Maanpäällinen matka oli päättynyt ... ]

Ikääntyvien ihmisten määrän kasvaessa, vanhus-, ikääntymis- ja viimeisenä terminaalihoidon tarve lisääntyy joka vuosi. Tällä kertaa halutaan kertoa alaston totuus erinomaisesta hoidosta ja huolehtivaisesta läsnäolosta kipujen lievityksen maailmassa, jossa kivun kokemus ei terveelle ihmiselle voi mielikuvituksessakaan avautua - siksi väkevää lievityshoito todellisuudessa on. .. "

...jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2010/10/elavien-saat... - alta.

---

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Tänään siitä huolimatta sairaaloissa jo joudutetaan elon päättymistä – kun mitään toivoa ei ole."

Niinhän tehdään, hengityskoneesta irti kun viimeinenkin toivo ja tajuntakin on jo mennyt.

Ilkka Luoma

Mihin saakka tulisi ylläpitää elämää, vaikka se olisi jo käytännössä "kuollut"?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jokainenhan voi tehdä hoitosopimuksen ja silloin ehkä jätetään nuo letkut väliin. Aina ei kuitenkaan potilaan tahtoonkaan uskota, vaan toimitaan toisin.

Kuulin erään kohtalotoverini kanssa keskustellessa hiljattain, että sairastunut oli itse jättänyt käyttämättä tarjotut hoitokeinot. Lääkäri oli selostanut inhorealistisesti leukemiahoitoja. Tällä henkilöllä hoitoihin liittyi myös kantasolusiirrot. Helppoja ne ja niiden jälkiseuraamukset eivät ole potilaalle. Sen tiedän nyt käytännössä kolme solusalpaajahoitoa läpikäytyäni. Osa ei parane, vaan menee hoidoista huolimatta sairautensa kanssa hautaan.

Lääkärin selostus tuli ainakin tuolle yhdelle ihmiselle sen verran rankkana kokemuksena, että sairastunut jätti hoidot väliin ja kuoli muutaman kuukauden kuluttua. Oletan, että ilman oikeanlaisia hoitoja minullekin olisi käynyt samoin. Voisin olla jo tuhkaa. Sen verran raju sairaus iski ja saa miettimään mitä elämä on ja miten sen viime hetkinä käy. Kuoleman avustaminen voisi olla armollista, jos ei enää mitään muuta ole kuin tuskaa ja kipua. Sellaista katselin oman äitinikin viimeisinä kuukausina sädehoitoklinikalla. Silloin 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa eivät kaikki rintasyöpäpotilaat selvinneet hoidoista huolimatta. Tuskan näkeminen piirtyi rankkana mieleeni.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa