Ilkka Luoma Mielipiteitä ilman hymistelyä

Pitkän iän salaisuus on toive ja tavoite!

  • Lapset nauttivat musiikkihetkestä - miettimättä huomista! Ilo on hetki ajassa - nyt.
    Lapset nauttivat musiikkihetkestä - miettimättä huomista! Ilo on hetki ajassa - nyt.
  • Apina nauraa hermostuneesti ja peloissaan - juuri tässä ja nyt, ei eilen eikä huomenna.
    Apina nauraa hermostuneesti ja peloissaan - juuri tässä ja nyt, ei eilen eikä huomenna.
  • Pysähtynyt työ - ei ollut eilistä eikä tulevaa. Lopulta mekin patsastelemme ajassa, mutta vain hetkessä.
    Pysähtynyt työ - ei ollut eilistä eikä tulevaa. Lopulta mekin patsastelemme ajassa, mutta vain hetkessä.

Nyt japanilainen tiedemies ja nobelisti Yoshinori Ohsumi ennustaa ihmiselle paljon lisää elinaikaa |1. Hienoa, ja nyt taputetaan käsiä. Miksi pitää saada lisää vuosia, kun nykyisetkin jäävät osin hyvänä elämänä, onnena |2, käyttämättä?

 

[ … arki-ihminen Erkki miettii loputtomien elämiseen liittyvien laskujensa kanssa, selkää kolottaa ja terveyskeskuksiin on pitkät jonot. Kaihileikkauskin pitäisi saada – ei vain ole rahaa yksityiselle, tosin Suomen hallitus lupaa kuuluisaa, pitkään venyneessä sosiaaliturvauudistuksessa kaikille kymmen hyvää ja viisi vielä parempaa – pääsee valitsemaan sen kalliin yksityisen, mutta kuka maksaa ja miksi? |3 …

 … arkikansalainen Liisa pohdiskelee kuinka elämälle lopulta käy, kun kuollakin pitäisi. Erkki meni tuosta viereltä jo vuosikymmen sitten – ja nyt yksikseni taaperran mieli virkeänä, mutta kun olen yksin |4 – Liisa tuumaa. Ehkä voisin päästä jo pois? … ”

|1 ~ http://yle.fi/uutiset/nobelisti_keksi_miten_solut_puhdistavat_ja_korjaavat_itseaan__voi_loytya_ratkaisu_pidempaan_elamaan/9206454 -

 

Ihminen on kasvuhakuinen. Kaikkea pitää saada lisää, ikääkin. Kulutuksemme on kasvanut enemmän viimeisen 150 vuoden aikana kuin koko ihmisen aiempana esiintymisaikana yhteensä. Nyt kerrotaan, että vuosiakin saadaan lisää, kun solukemiaa estetään härmistymästä kohti kuolonkankeutta. Ikuista elämäähän on moni rikas tavoitellut ja antanut jopa syväjäädyttää maallisen kalmonsa teräsputkeen – herättävät sitten, kun elämä hallitaan – uskottiin.

Herää vääjäämättä kysymys kuinka pitkään tai kauan meidän pitää elää - ajallisesti ja/ tai laadullisesti? Kuinka kauan esimerkiksi hait |5 elivät 30 miljoonaa vuotta sitten ja nyt? Vanhimmat haiden fossiilit ovat noin 420 miljoonan vuoden takaa. Valistunut arvaus on, että suunnilleen saman verran. Mitä tällä verrannolla tavoittelemme? Mikä on luontaista ja mikä keinotekoista? Mikä kehitysvauhti "kellotaajuutena" olisi se kestävin moodi evoluution omaan "kierroslukuun" verrattuna? Esitämme puolivalistuneen arvauksen: "Tasatahti!"

Elämä, mitä se on?

Evoluutio ja lajinvalinta rakensivat kuolemattomuuden ketjun sopivina kerrannaisina – aina yhdelle sukupolvella kerrallansa. Tosin ihminen on onnistunut lisäämään pituuttaan, painoaan ja lopulta elinvuosiaankin. Mikä olisi se oikea määrä elinvuosia ja mitkä olisivat ne tärkeät adjektiivit kertomaan millaista elämän pitäisi olla – hyvää tietystä ja yltäkylläisen hyvinvoivaa |6 – eikö niin?

 

Kuolema, mitä se on?

[Armollisesti kuolema sinut ottakoon ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/04/armollisesti-kuolema-sinut-ottakoon.html - ]

Ei ole kuolemaa atomitasolta katsottuna, on vain ”ikuinen kierto”, kunnes atomit taas järjestyvät suurissa supernovaräjähdyksissä |7 uudelleen. Mekin ihmisinä olemme sattumanvarainen atomien ja niistä muodostuvien molekyylien järjestymä, lähtökohtana jokin alku jossain, ehkä täällä Maapallolla.

Kaikki se vihreä tai muu sellainen, jota biosfääriksi kutsutaan, on sinulle sukua. Systeemin ja meille tuntemattoman kehitystuloksen tuotos ja ohjelmakaavan siirtymä sukupolvesta toiseen - arvattavasti. Olet siis lottovoitto aikojen alusta. Kuolematon |8, kunnes kuolet - henkilötunnuksena.

 

Ikuisuus, mitä se on?

Ikuisuus on ihmisen keksimä käsitteistösana, sitä ei ole elämäämme ohjaavassa evoluutiossa ja sopeumassa kuin lajinvalinnassakaan. On vain hetki, se äärettömän lyhyt hetki, jolloin tapahtuu se kaikki – kuten se, että näet tämän pisteen - tässä.  < Tuon näkemisen jälkeen sitä hetkeä ei enää ole, sillä uusi hetki tuli heti perään. Ikuisuus on siis toiveajattelumaailma, jonka itsekkyydessämme loimme tuomaan turvaa elämällemme ja sen jatkumiselle jossain tuolla ”tähtien takana”.

 

On aika mennä pois

Aika on myös käsite, jolle on annettu hieno määritys |9, millä ei ole mitään tekemistä oikeastaan minkään kanssa. Aika on taas hetki, nyt, hyvin lyhyt nyt, jonka kesto on olematon, mutta kun niitä tulee peräkkäin äärettömästi, jonkin meille tuntemattoman kellotaajuuskaavan myötä, tai ainakin niin luulemme. Tämä on jana, jota voit tarkastella vain hetkessä – muu on kuvitelmaa.

 

Mikä eläin pohtii huomista, muu kuin vain me?

Olemmeko vielä niin ”alhaisella” kehitysasteella, kun täytyy pohtia sellaista mitä ei ole [?] – eikö olisi parempi keskittyä vain tähän nyt – hetkeen? Ehkä kaikki muut eläimet tekevät niin. Miksi yritämme ennakoida? Turvallisuushaentaa?

Eivät eläimet suunnittele lisääntymistä, vaan kiima ajaa ne juuri tarvehetkellä – nyt, etsimään lisääntymiskumppania. Tuo lisääntyminen on se ainoa oleellinen asia – ja siinä sijaitsee se kuolemattomuus, ikuisuus ja tarve |0, jonka jokin kaava jostain suuruudesta rakensi, jossain alun hämärän vaiheissa – jatkuen yhä, yhä ja …

Tekstilinkit

|2 Onni ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/11/onni-happyness.html -

|3 Sosiaali- ja terveysuudistuksen tavoitteet ~ http://docplayer.fi/3862663-Sote-uudistuksen-tavoitteet.html -

|4 Lohtua yksinäisyyteen ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/06/lohtua-yksinaisyyteen-hedelmapelit.html -

|5 Hait ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Hait -

|6 Hyvinvointi, mitä se on? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/01/hyvinvointi-mita-se-on.html -

|7 Supernova ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Supernova -

|8 Häivähdys kuolemattomuudesta ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/saikeista-haivahdys-kuolemattomuutta.html -

|9 Time ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Time -

|9 Pink FloydTime ~ https://youtu.be/pgwjGrdieIY - [ Youtube ] [Pulse]

|0 Tarve – epätervettä ja tarpeellista ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/10/seksuaalisuudessa-kohtaavat-tarve.html -

Tähän loppuun laitamme linkin musiikista, joka antaa pohjaa mirettiä nyt hetken ikuisuutta – Tangerine Dream peruskokoonpanossa vaikuttanut Edgar Froesen kokoelma hänen muistokseen (1944- 2015) ~ https://youtu.be/t91-loj0gXw - [ Youtube ]

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

...

AL | US | VU | BL | BL | T | BLOG 89044

DOC ikuisuus_04102016 – Microsoft Word Starter

PVM 04102016

|732 | 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Ilkka Luoma

PERJANTAINA, HUHTIKUUTA 28, 2006

Uutterat rakentajat elävät pidempään voiden pahoin ja ollen yksin

Otsikko kärjistää, mutta se on tarpeen. Hiljainen ikääntyvä enemmistö voi sisällään pahoin yksinäisyydessään, laitoksissa ja sairaaloiden saatto-osastoilla. Moni hyvinvointimme oikea rakentaja ei saa ansaitsemaansa huomiota ja hoivaa, koska hoitajia ja hoivaajia on liian vähän. Koko terveyden- ja sairaanhoitotoimen henkilöstö asiakasrajapintatasolla uupuu työhönsä, heillä on sitä yksinkertaisesti liikaa ja moni meni Norjaan paremman elintason perässä.

Juuri eläkkeelle menevät ja jo olevat rakensivat tämän hyvinvointiyhteiskunnan perustat ahkeruudella, säästämisellä, inflaatiolla ja devalvaatioilla. He tekivät säännöllistä työtä välillä lakkoillen yrittäen tasaistaa tuloeroja. Nyt nämä suomalaisuuden peruspilarit elävät rakentamansa hyvinvoinnin ansiosta pidempään kuin milloinkaan ennen ollen yksinäisempiä kuin koskaan. He maksoivat kiltisti veronsa ja ovat itseoikeutettuja rakentamansa perushyvinvoinnin saamanaisia ja -miehiä.

Suomea vaivaa syntymisen vähäisyys. Jo pitkään olemme hommailleet liian vähän kammareissamme suvunjatkamisen autuutta oman liiallisen kiireen, opiskelurutiinien, elintasonautiskelun ja pelosta tulevaisuutta kohtaan selitysten saattelemana kysyttäessä miksi syntyy niin vähän. Uusia veronmaksajia ja uusia Sosiaali- ja Terveysministeriön pääluokan työntekijöitä on liian vähän siihen nähden mitä suureneva ikääntynyt sukupolvi tarvitsisi. Vaateemme hoidon kustannustehosta ja "läpijuoksuajoista" aina vain kasvavat. Tällä menolla verovaroista saatavat STM pääluokan palkkarahat eivät tule riittämään todelliseen tarpeeseen.

Hoitohenkilökunnan vähentyessä ja työmäärän kasvaessa - siis vähemmän henkilökohtaista osallistumista per asiakas, lisäämme nappien ja tablettien määrää helpottaaksemme kolotuksen, kivun ja yksinäisyyden oloa. Olemmepa kehittämässä etävalvonta- ja osallistumissysteemejä hienosti telekommunikaatiolla, jottei meidän sitä viimeistä vähääkään kädestä pitoa tarvitsisi suorittaa. Lämmin kätemme korvautuu elektroneilla ja kuvaruuduilla. Selityksenämme ovat kiireinen elämänmeno, stressaava työ, uraputki, jatkokoulutusrupeamat ja lasten - ja omat harrasteet. Mekin olimme joskus lapsia.

Meitä vaivaa väestöpyramidin keikahdusvaaradilemma; liian vähän aktiivisia ja paljon passiivisia. Nuorin aktiivipolvi kipristelee tekemättömyydessä ollen ilman työtä, yhteenkuuluvuutta, osallistumista pyörittäen päivästä toiseen hedelmäpelien kampea. Yhteiskuntamme peruspilarit rakentanut ikäpolvi tarvitsisi juuri nyt sen, mitä ovat luoneet. Juuri nyt hoivatarvetta tarvitsevat rakensivat sen talouden, jonka koroista kirkkaasti olisi pitänyt syntyä heidän ansaittu eläkeiän nautinta. Nuo ahkeruuden ja vastuuntuntotekemisen korot lipsahtivat kvartaaliajattelulla ulkomaille. Eläkevakutuusyhtiöiden vakavaraisuuden varjolla suoritettu selittely turvata eläkkeiden riittävyys sijoitustuotoista yhtiöistä, joiden maaton omistajuus ja optioherkistynyt johtajuus takaavat, on vain osatotuus. Suomessa on kansallinen vastuuntunto ja -kanto kiistatta vähentynyt ja se ilmenee huolehtimattomuudesta kasvavaa väestöpyramidimme yläkerroksia kohtaan.

Meillä on nyt kierre, jonka katkaisu ei onnistu viilaamalla Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan tyylisesti järjestelmien organisaatioita (HS 23.4. pääkirjoitus). Missä ovat ne arkiviisaat, jotka tunnustavat vallitsen olotilan rehellisesti? Poliitikko, joka hokee hyvinvoinnin mandraa näkemättä hätää niin nuorison työttömyydessä ja osallistumattomuudessa kuin kypsien ihmisten hiljaista epätoivoa yksinäisyydestä ja pitkittyneen elämän sisällyksettömyydestä, ei ole ajantasalla eikä näe metsää puilta. Ongelmana on liian vähän hoitajia ja liian paljon hoidettavia. Kantona kaskessa on tehokkuusleikkaava menokarsinta todellisuudessa lisäntyvällä kulussektorilla. Lääketeollisuuden ahneus kallistuvina pillereinä ja laitteina edustaa hyvin nykyistä liike-etiikkaamme. Perusongelmana on välinpitämättömyys ja kiire elintasojuoksussa. Vastuu ei kiiri "tuloa tuottamattomana" lunastamaan sitä odotusta, mitä hyvinvointimme perustan rakentaneet juuri nyt ansaitsisivat.

Me moitimme Kiinaa työpaikkojemme viemisestä, me moitimme heitä, kun he haalivat kaikki maapallon raaka-aineet ja energiat, sen riittämättä meille. Sitä paitsi me lännessä kulutamme huomattavasti enemmän per capita kuin veljemme idässä. Lisäksi unohdamme yhden erittäin merkittävän ominaisuuden kaukoidän tavasta kantaa vastuuta. Kiinalaiset ovat huolehtineet aina kunnioituksella vanhempansa ja isovanhempansa, mekin hoivasimme silloin joskus. Kiinalainen ei ole unohtanut mistä hän on syntynyt. Kaukoidän vuosituhantisessa kulttuurissa elämänkokemuksella on suuri arvo. Lapsille on suuri ylpeys kohdella ja hoivata lähimmäisensä sillä arvokkuudella, mitä he alitajunnassa odottavat myös itselleen tulevaisuudessa tapahtuvan. Kaikkea vastuuta ja velvollisuutta ei voi odottaa saavansa yhteisistä järjestelmistä.

Ilkka Luoma

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa