Ilkka Luoma Mielipiteitä ilman hymistelyä

Naamakirja muuttaa kaiken

(Amerikkalainen opiskelija Mark Zuckerberg 1] suivaantui, kun ei ollut kunnollista yliopiston sisäistä puhelinluetteloa opiskelijoista sähköpostiosoitteineen – näin syntyi Facebook 2] ja loppu onkin maailmanlaajuista historiaa – oivalsikohan Mark, miten hän tulee muuttaneeksi maailmaa?)

 

[ … kansalaistottelemattomuus hersyy niin hyvässä kuin pahassa Naamakirjassa; 'maksetaan velkoja' 3], kun poliisi kieltää keräämisen ilman lupaa – keskosen menettänyt porilainen perhe 3] , tai Naamakirjaan ilmestyy heti kuva Muhoksen perhekodin 'epäillyistä murhaajista', jossa kaksi alaikäistä 4] halusi karata autolla.

Amerikkalainen poliisiväkivalta pursuaa videoina Naamakirjan linkeistä 5] – samoin palestiinalaisten lasten tuhoutuminen Israelin pommitusten myötä purkautuu Facebook seinille - ihmepelastuksineen 6] … ]

 

Maailma on muuttumassa huimaa vauhtia; Naamakirja kerää yhteen informaatiolangat tai langattomuuden, kun siihen on yhteys sadoista miljoonista älykännyköistä, joiden kuva- ja videolaatu on jo 1980 -luvun ammattiluokkaa. Tiedon saanto, muunneltuna tai ilman on nyt jokapäiväistä. Olemme sananmukaisesti väärän tai oikean tiedonvirrassa!

 

Perinteellinen media kipristelee

[ … printtimedian kuolinkouristuksia -ko? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/printtimedian-kuolema.html - ]

Printtimedia kokee kivuliasta kuolemaa ja perinteelliset medianomit hakevat paikkaansa uudelleen – lööppimestareina – usein ymmärtämättä, että kansalaiset tuottavat jo itse ”uutisia ja tietovirtaa” verkkoihin ohi 'heidän sormenjälkien'.

Toimittajia tarvitaan huomennakin 7], mutta uudella moraalilla, jossa otsikko vastaa ingressiä ja ingressi leipätekstiä. Silti taistelu lukijoista eli lopulta mainostajista käy kiihkeänä – jopa ylilyövänä. Entä Yle 8] – kansalaisrahoitteisena?

 

Naamakirja on uutistaittaja ja asemoija

Facebook + Google ja sieltä suositut blogistaniat kuin Wikipedia ovat oiva yhdistelmä. Kansalaiset, siis entisen median aktiivilukijat tuottavat nyt otsikon nappaamalla herkullisen uutisen perinteellisestä toimittajamediasta – suoraan kännykällä.

Napattuun uutisen viljellään kansalaismielipide 9] – ärsykkeenä tai korjauksena, kun tiedetään ehkä jo enemmän kuin medianomi itse. Linkkejä laitetaan mielihalun ja tarkoitusperien mukaisesti ja näin kansalaistoimittaja 0] on jo tätä päivää.

 

Naamakirja on myös yhdistäjä

Hyvä esimerkki on Suomessa porilaisen perheen traakinen Turkin matka – nyt jo haetaan esille vakuutuksen myyjää ja Turkin suurlähetystöä 11] – saadaksemme asiaa esille, jottei tuo pohjaton suru uudistuisi. Naamakirja on herättäjä.

 

Facebook seurustelusuhteet ja avioliitotkin ovat jo tätä päivää

Kuva- ja tekstigalleriat itse koottuina voivat ”kutsua” sopivia omaan ajatuskulkuun harmonisoituvia. Voidaan jopa myydä itseään uuteen työpaikkaan – herätetään mielikuvia ja tuodaan reippaita ulostuloja tarpeiden sekä päämäärien mukasesti. Samoin voi syntyä mielipidemiellyttävyyksiä – vaikka ei olisi koko ihmistä ikinä 'livenä' nähnyt!

Juuri nyt lauantai-yön manifesti nosti persuedustaja Olli Immosen 12] parrasvaloihin, enemmän kuin ehkä hän koskaan kuvittelikaan. Ja tähänhän somekansa yhtyi – puolesta ja vastaan 13].

 

Naamakirja on manipulaattori ja väylä

Kansalaismedia harjoittelee rooliaan ja luo paineita kouluoppineihin medianomeihin, jotka ovat jo altistuneet lööppipeliin iltapäivälehtimäisesti. Tiedetään, ettei ruokakaupan kassajonossa lueta kuin etusivun kissankorkuista – eikä niin väliä vastaako otsikko leipätekstiä -. kunhan ostaisivat.

 

Mihin katosi toimittajamoraali?

Vielä on luettavissa eilisen ammattimedioidusta Helsingin Sanomista 14] Unto Hämäläisen huipputuotteita 15], siellä vielä toimii ikäluokka- ja toimittajakokemusvastuu tuottaa sellaista, johon lukija voisi luottaa. Miksi media on pinnallistunut?

 

Sitä kirjoitetaan mitä luetaan – so. ostetaan”

Näin oli ennen, ja varsinkin viimevuosina, kun mediointi on raadollistunut ja trollikanavistot laulavat kaikilta ilmansuunnilta. Tähän tarkoitushakuiseen mediointiin lähdettiin esimerkillä – sukellusveneet Ruotsissa 16], viimeisimpänä jopa 100 vuotta vanha upoksissa ollut venäläisten tsaarin ajan sukellusvene ponnasti pintaan – kun oli mediahäpeä yli-innostuneesta Tukholman edustan soutuveneestä ja suomalaisten Ms Mariella' sta ja ”silliparvesta”.

 

Sanotaan, ettei poliitikko tule enää toimeen ilman Naamakirjaa

Näin ehkä on, ja useat tunnetut poliitikot, ehkä kansanedustaja ja pitkäaikaisin Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja on tunnetuin esimerkki 17], kun hän pitää kirjaa ajatuksistaan kansalaisille suoraan -eipä toimittaja pääse kaivertamaan omaa puumerkkiä juttuun.

 

Onko Facebook henkireikä?

Voi olla monille – riippuvuusaddiktoitumista on jo havaittavissa. Naamakirjan kautta voidaan hakeutua samankaltaisuus- ja yhteenkuuluvuusryhmiin, vaikka 'Poliisien toimet turvattava' 18] tai 'Vanhat ja Virkeät savonlinnalaiset' 19]. Ryhmiä on jo jokaiselle, oli sitten vaikkapa Ukraina case' ssä millä puolella tahansa tai Natoa vastaan tai sitten ei.

 

Naamakirja on jo muuttanut maailmaa

On syntynyt maailman suurin verkko, jossa periaatteessa pääset kehen tahansa Naamakirja jäseneen kiinni – ainakin pyytämällä kaveruutta, näin muuten se paljon puhuttu monikulttuurisuuskin 20] voisi luontaisesti ja hitaan rauhallisesti edetä – ymmärryksen kasvaessa, että meillä on vain yksi maapallo.

 

Oletko Sinä löytänyt mitä itsellesi Facebook' sta?

Moni on vain lukijana ja moni on tullut sisään seuratakseen jotain henkilöä/henkilöitä – jopa ilman kuvaa ja usein väärällä tekaistulla nimellä. Naamakirja on myös väline terrorismille, se on oiva kooditusväylä, ja onkin odotettavissa, että tavat operointiin on vasta kehityksensä alkutaipaleella.

Naamakirja saa myös kilpailijoita -ainakin Kiinasta, jossa nettisensuuri on suojelevaa ja holhoavaa. Kiinassa ei arvosteta kaltaistamme rääpimisen vapautta ja provokatiivista toimintaa – siksi kova työ on pitää 1400 miljoonaista kansakuntaa kurissa ja herran nuhteessa.

 

'Naamakirja räjäyttää lian pois'

Facebookissa puhuvat uskonnot, puolueet, 'omaetuedelläkulkijat' – on myös inhimillisyyttä, halua auttaa ja tulla autetuksi. Naamakirja on kuin maailmanlaajuinen hermoverkosto, jossa kuva ja tieto vilahtavat säikeitä pitkin – ja kaikki on ”pilvessä” - kukaan ei käyttäjistä tiedä missä hänen 20.000 kuvaa ja 300 kirjoitustaan sijaitsevat ja minkäkin palvelinkeskuksen massamuistikovalevyn lukuvarren ulottuvilla ovatkaan.

 

Verkossa seikkailevat myös pervertikot, salapoliisit,

… CIA, NSA 21] , FSB ja kaikki, joita tieto ja tietäminen kuin uteliaisuuskin kiihottavat, puhumattakaan väsymättömistä hakuroboteista, jotka metsästävät jatkuvasti tietoa ja linkkejä.

Naamakirja on verkkotuote ja etälukijoita on satoja miljoonia. Yhä nokkelammat virustehtailijat ujuttavat monia vakoilijoitaan ja kohta kaikki tieto on yhteistä ja avoimuudelle altistuvia.

 

Sinä päätät – sammutatko kännykän, läppärin ja tabletin

Ihmisen oma hermoverkosto on autonominen, muttei meidän käsittämällä tavalla yhteydessä toinen toisiimme, ellei sittenkin – selittämättömyyksiä mahtuu edelleen tähän maailmaan.

Emmehän tiedä mitä lopulta elektronit ja fotonit, tai kvarkit – puhumattakaan ”stringeistä” 22] mitä viestittelevätkään – tai 'kantorata' neutriinoista 23], joita meni juuri näppäinhiirisormesi lävitse miljoonia – huomaamatta, pyytämättä ja Sinun tietämättä!

 

Kirjoituksen numerointien lisätekstit

1] Mark Zuckerberg ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Mark_Zuckerberg -

2] Facebook syntyi USA' n Harvardissa ~ http://www.hs.fi/matka/a1384511969080 -

3] Nyt ”maksetaan velkoja” ~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sade-vauvan-tarina-heratti-suomalaiset-uskomatonta-miten-ihmiset-haluavat-auttaa/5242140 -

3] Pohjattoman surun käynnistämä kansalaisapu ~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sade-vauvan-aiti-ei-saanut-mistaan-apua-en-vielakaan-meinaa-uskoa-tata-todeksi/5241958 -

4] Muhoksen 'perhekotimurha' ~ http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/poliisi-ryostossa-kaytetty-vakivalta-johti-ohjaajan-kuolemaan/5242428 -

5] Poliisi pamputtaa ~ http://revolution-news.com/salinas-california-officers-beat-mentally-ill-man-with-batons/ -

6] IHME! ~ https://youtu.be/aWeLid4TH74 -

7] Kansalaistoiminta ei vielä korvaa ammattitoimittajaa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/08/kansalaisia-kannustetaan-ottamaan.html -

8] Yle astuu kansalaisten pariin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/08/koko-suomen-yle-jalkautuu-kansalaisten.html -

9] Kansalaismielipiteitä tutkitaan ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/voittajat-muistetaan-haviajat-katoavat.html -

0] Kansalaistoimittaja ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18934-bloggaajat-hakevat-linjojaan-kansalaisvaikuttajina -

 

11] Säteen vaikutus ~ http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015072720096487_uu.shtml -

12] Olli Immosen ulostulo ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/07/olli-immonen-reviiriltaan-suomalaisella.html -

13] Olli Immosen - ”Taisteluni” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/07/taisteluni.html -

14] Menettääkö Helsingin Sanomat valta-asemansa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/09/menettaako-hesari-valta-asemansa.html -

15] Johdatus Unto Hämälisen juttuun … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/houkuttaako-korkea-virka-jattavatko.html -

15] Itse Unto Hämäläisen juttu ~ http://blogit.hs.fi/perassahiihtaja/2014/04/05/kuka-nousee-kataisen-seuraajaksi/ - ed. viitaten!

16] Tsaarin sukellusvene 1916 ~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015072820101666_ul.shtml -

17] Demariedustaja Erkki Tuomioja ~ https://www.facebook.com/erkki.tuomioja -

18] Poliisien toiminta turvattava! ~ https://www.facebook.com/groups/363304347037588/ -

19] Virkeät savonlinnalaiset ~ https://www.facebook.com/groups/460439827462889/ -

20] ”Meillä on unelma” ~ https://www.facebook.com/events/745976845524202/ -

 

21] Herra Snowden ja NSA paljastukset ~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=932844 - [26944]

22] String theory ~ https://en.wikipedia.org/wiki/String_theory -

23] Neutriinot ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Neutriino -

 

 

EXTRA

Ei enää paperia kalliina ympäristöongelmaisena kantoratana koteihin – kun elektronit kiitävät valonnopeudella ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/12/kalliin-painopaperin-kytt.html -

Naamakirja avasti tavalliset ihmiset, kirjoitus vuodelta 2011 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/62428-naamakirja-avasi-tavalliset-ihmiset – ja ~ http://www.tiede.fi/keskustelu/17248/ketju/pitaako_ihmiset_saada_julkisiksi_myos_netissa -

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

AL .. IL .. Vf .. Pz .. BL .. BLOG 58002F

---29072015---

 

doc.: Naamakirja_29072015.doc – OpenOffice Writer

1053 | 10603

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Ilkka Luoma

[2009]

[ ... ihminen sosiaalisena eläimenä haluaa hyväksyntää, osallistumista ja joukkoon kuulumista. Internet kaikkien verkkojen äitinä yhdistelee ujommankin äänettömänä tai äänekkäänä, nimellä tai ilman sitä. Naamakirjassa puhutaan vapaasti, avoimesti ja osin salaisuuksia varjelematta ... ]

Niskavaivat ja PC:n äärellä syödyt snacksruoat ovat suurin uhka terveydelle - vastapainoksi saamme "naamakirjoista" - tunnetaan mm. Facebook -ilmiönä - henkistä tyydytystä kisassa ystäväkirjan paisumisesta merkiksi, että olemme huomioidut ja hyväksytyt ... jonnekkin.

Amerikkalainen opiskelija hikeentyi,
... kun ei löytänyt opiskeluyliopistonsa opiskelijaluetteloita mistään - vapaasti ja helposti. Kirjoitti tietokoneella muutaman ohjelmarivin ja pyysi "kalastusverkkoonsa" ihmisiä kertomaan itsestään ja etsimään muita harhailevia yksinäisiä. Lista opiskelijoista rakentui. Myöhemmin koodinkirjoittaja sai Facebook yhteisöstään satoja miljoonia, kun luopui muutamasta prosentista sen omistuksesta. ... jatkuu linkistä:

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2009/05/yhteisollisy... -

.

Ilkka Luoma

Naamakirja avasi lukkiutuneen markkinaihmisen inhimillisyyteen
[LINK - http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/62428-n... ]

Markkinatalouden huippuilmentymä "naamakirja" on avannut umpeloista suomalaista enemmän kuin Kekkosen aikakauden puhumattomuus ja jupina ehtivät sulkea. Nettiyhteisöllisyys yhdistää ja herkistää - tänään puhumme ja kirjoitamme asioista, jotka olivat tabuja eilen. Sähköinen elinpiiri avartaa ja laittaa löytämään yksinäisille konkreettista lohtua, jopa seurustelua yksinäisiin kaupunkilaisyksiöihin ja autioituviin poikamiesmaatalouksiin - odotamme nyt paluumuuttoa juurillemme 4/

.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa