Ilkka Luoma Mielipiteitä ilman hymistelyä

Ympäristömuutoksen epäilijöille

Ilmastoskeptikoille ja -fanaatikoille voisi heittää kysymyksen:

"Kuinka kauan biosfääriltä meni aikaa vuosina, kun se suuressa paineessa muodosti hiilielämästä maapallon hiilivetyvarastot?"

- Sen me tiedämme aikamoisella varmuudella, että me ihmiset käytimme noista hiilivedyistä noin 70-80 prosenttia vajaassa 200 vuodessa ... jos ymmärtää kysymyksen, ymmärtää samalla, että ihmiskunnan aiheuttama muutos on dramaattinen, kun se purskautti nuo vuosimiljoonina varastoituneet hiilidioksidit ilmakehään noin 200 vuodessa!

 

Ilkka Luoma

Ympäristöteollisuus ry

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Niinpä. Öljy-yhtiöiden osakkeenomistajilla on huoli, koska osakkeiden arvo rupeaa laskemaan radikaalisti.

Äärikonservatiivinen verkosto käyttää miljardin/v levittäessään ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen kieltävää tietoa.

Fossiilisten polttoaineiden varannoista vain 20 prosenttia voidaan hyödyntää, jos päästövähennystavoitteista pidetään kiinni. (TT)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tässä parinpäivän takaista ihmettelyä. Liittyy menossa olevaan muutokseen.
Sukeltajat panivat merkille meritähtien valtavan joukkokuoleman. Syytä kymmenien tuhansien meritähtien kuolemaan ei tiedetä. Meritähdet ovat tunnetuimpia merieliöitä. Niiden ekologinen merkitys on kiistaton, mutta mikä aiheuttaa joukkotuhoa USA:n Tyynenmerenpuoleisella rannikolla? Kuolemia on havaittu etelä-Kaliforniasta pohjois-Alaskaan ulottuvan rannikon alueella. Kuolleiden joukosta on löytynyt ainakin 12 eri meritähtilajia.
Voisivatko kuolemat liittyä ympäristön muutoksiin vai onko kyse infektiosta, tarttuvasta taudista. Olisiko laivojen mukana kulkeutunut toiselta puolelta maailmaa patogeeni, joka tuhosi meritähdet?

Ekologisesti meritähdet on tärkeä eläinlaji, joka vaikuttaa muuhun merimaisemaan.
Tuhoaako ihminen kaiken?
http://www.pbs.org/newshour/bb/mysterious-epidemic...

Ilkka Luoma

Elämme vesipitoista hiilielämää - joka on kokonaisuutena biosfääri. Biomassojen keskinäinen suhde eri lajien välillä on vinoutunut. Voimme aika radikaalisti sanoa, että biosfääri on "yksi ja sama eliö tai olio" - miten vaan. Ihminen on tämän olion tai eliön 'pää', ja nyt taitaa olla melkoinen päänsärky ... :)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Viimeisen 17 vuoden jaksosta kumpuava kriittinen kirjoitus
http://www.talouselama.fi/Tebatti/kysymykset/hiili...

Minusta ongelma tässä on nyt Al Goren leffa Epämiellyttävä totuus. Ja toisaalta se, ettei ilmastomuutoksen eteneminen ole niin yksiselitteinen ja lineaarinen. Suurelle yleisölle pitää popularisoida ts. yksinkertaistaa vaikkapa kuinka jääkarhut nääntyvät liian lämpimään. Mutta kun tehdään, niitä on helppo lukea kuin piru raamattua. Romuttaa usko ilmastonmuutos-tutkimukseen ja tartuttaa yleisöön mielipide, että hetkinen, näistä asioista ollaan virallisesti montaa mieltä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Linkkisi sanoma kiteytyy sen alalaidassa toteamukseen:

"Oleellinen asia, että nykyiset lämpötilat ovat korkeampia kuin keskiajan lämpökaudella, on kuitenkin oikein ja vahvistettu monissa proksirekonstruktioissa."

Niinpä niin, keskiajalla, ehkä ...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #5

Niin. Entä sitten? Viittaatko tähän harhaan:

"Jotkut ovat päätelleet, että jos maanlaajuiset läämpötilat ovat muuttuneet luonnollisista syistä menneisyydessä - kauan ennen katumaastureita ja plasmatelevisioita - täytyy luonnollisten syiden olla myös nyt havaitun globaalin lämpenemisen taustalla. Tämä johtopäätös on aivan päinvastainen kuin mihin vertaisarvioitu tiede on päätynyt.
http://www.skepticalscience.com/translation.php?a=...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #6

Tasaistettuna yksittäiset tilastohuiput ja -laaksot - käytämme vuosi toisensa jälkeen yhä enemmän energiaa materiaalien muutoksiin sekä niiden ja itsemme siirtelyyn paikasta toiseen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Ikävin skenaario biosfäärin ihmiselle on se, ettemme tiedä mitä "pinnan alla tapahtuu" - painekattilakin räjähtää lopulta, kun varoventtiilin kipuraja ylittyy ---

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Aivan, kriittisesti suhtautuvat tarttuvat juuri näihin kokonaisuuden kannalta pieniin virheisiin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Aivan. Kahden prosentin käteisalennuksella ei ole mitään merkitystä, kun loppuunmyynnistä saa miinus 70 prosenttia.

Ilkka Luoma

Ilmasto tai paremminkin ympäristö muuttuu ihmisen kanssa, mutta myös ilman ihmistä - me sen sijaan olemme kiihdyttäjiä ...

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa