Ilkka Luoma Mielipiteitä ilman hymistelyä

Älykkäät robotit korvaavat ihmisen?

Robotiikan luovaa älykkyyttä?

Tänään on muotia jälleen puhua robotiikasta, älykkäästä sellaisesta. Luotamme ohjelmointikykyymme ja sen mukanaan tuomiin ratkaisuihin löytää harmonia, onni ja autuus – niin työn jakautumisen kuin ansainnankin osalta.

Samalle viivalle robotiikan kanssa on lajiteltunut niin kutsuttu 3D tulostuskin 0] – ratkaisuksi valmitukseen, materiaalivirtoihin kuin työn teettämiseen. Mitä olemme unohtaneet, jotain sellaista, joka ei luontojärjen valona ole auennut oivaltajille, jotka näkivät vain ”metsän toiselle laidalle”?

 

 

Suomalainen insinööri tai muutoin korkeammin koulutettu henkilö ei ole sen parempi kuin huonompikaan kuin esimerkiksi kiinalainen opintoveljensä tai -sisarensa. Työmoraali, tapa tehdä työtä, itsellisyys ja oivalluskyky ovatkin sitten yksilökysymyksiä - ja noita ominaisuuksia kilpailutetaan nyt urakalla, ja maailmanlaajuisesti - siksi tiuhaan töitä siirtyy meiltä muualle. … ”

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123125-tyon-uudelleenjaon-taistelu-osa-ii ---

 

 

Luovuuden loppu?

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/12/luovuuden-loppu.html --- 1]

 

”vaikka suurimmat palikat ovat koostaneet raha, talous, valta ja ahneus – olemmehan kilpailijoita ja voittoon kuin kasvuunkin tähtääviä. Onkohan filosofi Pekka Himanen avaamassa pientä ymmärryksen pandoraa itse pääministeri Jyrki Kataiselle? Himanen on huhupuheiden mukaan minimalismissaan kasvuteesien hylkääjä ja toimeliaisuuden harras kannattaja, opastaako Himanen Kataista johtajuuden ymmärtämiseen? 4] … ”

 

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/04/luovuuden-loppu-vai-heraamisen-alku.html ---

 

...

Nyt puhutaan älykkäistä roboteista – ne ratkaisisivat hyvinvointimme kun ulkoistamme kaiken epämieluisan työn niille/ heille. Olemmepa me hyvin viisaita, kun poistamme itsemme työ- ja muonavahvuudesta – ehkä evoluutio näin ohjaakin meitä! [?] - automatisoimmeko itsemme työttömiksi ja vain palvelemaan toinen toisiamme? 2]

 

 

Voisimme muotoilla ensin olemisemme oikeutta ja velvollisuutta:

"Biosfääri syö koko ajan itseään säilyäkseen ikuisesti hengissä, evoluution määräämänä ja ohjaamana" - me ihmisethän olemme lopulta vain pienen pieni hitunen tästä kokonaisbiomassasta, joskin aivan liian suurella sopeumaa häritsevällä haittajäljellä! - Fb/IL

 

 

Sitten tulevaisuusvisio,

kun robotiikan ja monitahotulostajien kannattajat saivat tahtonsa lävitse - olime poistaneet kaiken omaehtoisen lihasmoottoroinnin, ja kun apuvälineetkin alkoivat tuntumaan vastenmielisiltä ---

 

”Ja maan täyttivät ihmispäiden kerrokset, joissa lasikuutioihin säilötyt aivot [33cm x 33cm x 33cm] 3] seurasivat toistaan, niin horisonttiin ulottuvina rivistöinä kuin korkeuksiin kurottuvina lasipyramideina – nuo kuutiot olivat läpinäkyviä, kun transparenttisuutta hamusimme ja salaaminenkin kiellettiin.

 

 

Noissa lasikuutioissa oli säilöttynä minuutemme –

yksi per lasikuutio. Jokainen oli yhdistetty maan keskipisteesta energiansa pumppaamaan keskustietokoneeseen, joka jakeli säästeliäästi niin onnen kuin surun tunteita. Olimme degeneroineet muut elimemme, paitsi aivot, turhiksi – ja näin apuelimet olivat surkastuneet.

Olimme saavuttaneet nirvanan, jossa mielihyvä seurasi mielipahaa – annosteluohjelmiston mukaisesti. Hiilielämä **] oli näin päättynyt ja tilalle oli tullut vain aivosynaptiikka *] . Ei ollut enää fyysistä väkivaltaa, kun ei ollut käden jatkeena astaloa eikä puukkoa. Keskustietokone ohjasi kaikkea – lasikuutiot olivat sen hermopäitä ja täysin tahdottomia.

 

 

Päättöohjelma – jonka virukset ohjasivat 4]

Lopulta keskustietokone valmisteli päättöohjelman ja siirsi varastoidun hyppykäskyn käytäntöön, joka terminoi lasikuutioiden sisällön kaukaiseen uudelleen syntyyn – olimmehan kierrossa ja bittien vääristymä piti oikaista.

 

 

Valo sammui ja koitti pimeys –

jokainen lasikuutio hiljeni ja puhalsi lopunkin tuntemusmuistelon tietopankkiin – tulevia varten; varoitukseksi alkeellisen elämämme virheistä ja malliksi keskeneräisyydestä, kun ahneus ja kasvuhokema olivat saavuttaneet yliotteen”

 

 

 

...

VIITTEET

0] 3D ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/luonnon-oma-3d-on-ylivoimainen.html ---

0] Mullistuuko työnjako – 3D ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136462-mullistaako-3d-tulostus-tyon-jakautumisen ---

1] ”Luovuus on henki, josta kumpuaa kansakunnan voima ja menestys. Me Suomessa emme voi kilpailla työnhintamme vuoksi liukuhihnoilla ja massatuotteissa. Me voimme kilpailla evolutiivisella kehityksellä, johon luovuus antaa siemenet kasvattamaan meiltä kysyntää oivalluksillemme” -IL/BLOG [X]

2] Automatisoimmeko itsemme työttömiksi ja pelkästään palvelemaan toinen toisiamme? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/129293-automatisoimme-itseamme-tyottomiksi ---

3] Tuostä tilavuudesta voit helposti laskea mikä oli maapallon väkiluku …

*] Synapsi ~ http://en.wikipedia.org/wiki/Synapse ---

**] Hiilielämä ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/maapallo-kuumenee-pit-isik-kulutustamme-j-hdytell ---

 

 

 

 

 

Ilkka Luoma

http://jontikka.blogspot.fi

 

 

 

 

BLOG 20 754 | 1 590 – IL

---09072013---

 

532| 5032

 

file – alykas_robotiikka_08072013.doc

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Kyllä minun puolestani robottisotilaat saisivat sotia keskenään.

Ilkka Luoma

Viruksien ja robottien sodat

Sodan jälkeen aina sanotaan: ”ei enää koskaan!”. sota on meissä ja me vaadimme paineenpurkua – aika-ajoin. Sota lieventää rauhatonta mieltä. Ihminen on myös mahtipontinen ja haluaa näyttää voimaansa; olemmehan reviiripuolustajia. Tappaminen on jatkuvaa – koko biosfääri on täynnä tappamista – yleensä ravinnoksi. Me tapamme myös saavuttaaksemme mitaleja ja arvostusta.

Sotaan valmistautuminen vie maailmassa eniten rahaa; nälänhädät, sosiaaliturvat ja opettaminen elämään ihmisiksi ovat pientä sen rinnalla, kun tähtilippu *] hulmuaa maailman merillä näyttämässä valtiokuntoaan. Sota on miehuullista näyttöä kyvystä ja voimasta – sekä olettamusta reiluudesta, uskollisuudesta ja kunniantunnosta.

*] Internetin isä ja aseiden superkehittelijä – USA:n DARPA
--- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/09/amerikkalain... ---

Sota voidaan siirtää automatiikalle
Sotiminen voidaan siirtää robotiikalle ja verkkoihin. Uudet ”aseet” kulkevatkin pitkin yhteyksiä – sinunkin koneellesi; bittiä ei lopulta estä mikään muu kuin täyspoiskytkeytyminen maailmanverkoista ja tämähän ei luonnistu, koska talouskone vaatii reaaliaikaa, koska kasvu nousee nopeudesta. Paluu kirjekyyhkyihin alentaa talouden heti 1/100 osaan nykyisestä.

Amerikkalaiset ja Israel lentävät kauko-ohjatuilla lennokeilla –
miehittämättöminä tuhoamaan vihollisen oletettuja sotilaallisia kohteita – osuen usein siviileihin, jotka ovat suurin kärsijäryhmä nykysodissa ja konflikteissa. Voisimmeko siviilejä säästääksemme automatisoida tämän meidän pakonomaisen väkivallan käytön ja näytön robotiikoihin – antaa ”ramborobottien” taistella – myydään vaikka lippuja katsomoon ...

Viruksien sota
Maailma on väkivaltamme lisäksi täynnä viruksia, niin luontoevoluution kuin ihmissuunnittelun tuloksena. Saamme virukset niskaamme – joka tapauksessa. Luontovirus 1] sattaa olla vähentäjä ja bittivirus lamaannuttaja.

1] Virukset kilpajuoksevat kuten me ihmisetkin
--- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/02/virukset-kil... ---

1] Ihminen ohjaa populaationsa muidenkustannuksella
--- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/02/ihminen-ohja... ---

Viruksien sotaa käymme jo jokaisessa sairaalassa ja bittien sotaa jokaisessa virustorjuntaohjelmassa – lopulta on täysin samasta asiasta kysymys; on tarkoitus ohjatusti lamaannuttaa ja luoda otollisuutta ”omille suunnitelmille” – evoluutioviruksien suunnitelmia me emme toistaiseksi tunne – niiden ohjelmalauseet ovat meille liian monimutkaiset, emmekä tiedä mikä niitä ohjaa ja mistä.

...
[2005]

Uuutisointi toi esille Etelä-Korean suunnittelevan taistelurobotteja tulevaisuuden armeijoiksi. USA lensi jo Bosnian sodassa joy-stick ohjattuna kauko-ohjauslentokoneita suorittamaan elävien ihmisten ja varustusten vakoiluoperaatioita.

Sotaa käydään myös virusrintamalla, jossa yhteiskunta säätää kovenevia lakeja virustehtailijoiden pään menoksi. Sotako on siirtymässä tieteisfantasioiden tasolle ihmisten katsomoista ja sohvilta seuratessa kuinka juuri meidän robotit pärjäävät.

LINK --- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/kydnk-sodat-... ---

Ihminen on kisailija,

ihminen fanaattisuudessaan, jopa jalkapallossa hävittyään, on valmis julistamaan sodan (Honduras-Nigaragua). Ihminen on tottunut käymään eloonjäämiskamppailua historiassa. Nyky demokratiassa elojäämiskamppailu on turvayhteiskunta sekä vahva tunnetiloja nostava armeija. Viime vuosisadan sodat olivat maailmanhistorian pahimmat ja uhreja syntyi ennätysmäärät.

Mikäli ihminen nokkeluudessaan siirtää sodat peliohjaimiin ja kuvaruutuihin sohvalta seurattaviksi, on uhriluku lähinnä henkinen ja noloutta aikaansaava. Jatkojalostettuna ei sitten tarvita enään robottejakaan, vaan koko sotatouhuilu siirretään virtuaaliseksi. Lopulta "uppoamme" sinne itsekkin, kuten Matrix-operoi elokuvassaan. Ihmiskunta on sotinut fyysisesti aina, ja aina sodan päätyttyä on sanonut: "ei enään ikinä".

Onko muistissamme vikaa vai onko meihin ohjelmoitu itsetuhovietti kiihdyttämään evoluutiota?

Agressio nousee aina puolustuksesta
[ ... sodat ovat lopulta aina reviiritaisteluja – ja ne alkavat viattomina talouspyrkimyksinä ... ]
--- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2008/01/reviirien-ja... ---

[ ... sodat syntyvät myös epäluulosta ja viekkaudesta harhauttaa toista – saavuttaakseen määriteltyä hyötyä ... ]
--- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/luottamuksen... ---

Hyökkäys on vain yksi puolustuksen ennakoiva muoto. Jokainen on virallisesti rauhanhaluinen, mutta riittävästi ärsytettynä päälle käyvä, kuitenkin puolustaen omaa kantaansa ja syyttäen toisen olevan aiheuttaja. Missä se todellinen aloitus sitten on? Onko sota äärimmäisenä konfliktina aina onnettomien yhteensattumien summa, jossa päällimmäisenä olikin oma pelko joutua uhriksi ja hyökkäyksen kohteeksi?

Robotit ovatkin hyvä menetelmä harjoitella näitä onnettomia yhteensattumia,

mutta voidaanko robottikahinoiden päätteeksi kuitenkin todeta: "ei enään ikinä"? Tuskin näin käy, koska fyysisesti se meidän joko syystä tai syyttä aiheutunut adrenaliinilasti ei päässyt purkautumaan. Kiukku on purettava, ja siihen ei ehkä sittenkään riitä robottitappelut, etäohjattuina.

Onko meidät tuomittu ikuiseen ottelijan rooliin saamaan voitto tai tappio ryhmänä tai yksilönä? Käännätkö poskesi, kun siihen kopsahtaa nyrkki?

Mikä maa maailmassa vie eniten aseita muille valtioille ja ryhmille ja mikä maa on eniten tappanut vieraan valtion siviilejä viimeisten 100 vuoden aikana? Vastaus on helppo – jätän sen kuitenkin vastaamatta, koska kaikki sen tietävät.

RAUHA SIELUILLEMME – EDES HENKEMME ANNETTUAMME

Ilkka Luoma

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jukka, käsittelet aihetta monelta kantilta mutta oletko pohtinut miten rahat jaetaan?

Selvä trendi jatkoon on se että fyysinen työ korvaantuu automaatiolla tai koneilla ja inhimilliseksi työksi jää ideointi ja suunnittelu.

Miten tässä sitten käy tavallisten fyysisen työn tekijän? Aivan varmaa on se, että fyysistä työpanosta jatkossa tarvitaan aina vain vähemmän. Hoiva- ym. tehtävät ovat asia erikseen koska ne vaativat sellaisia (henkisiä) ominaisuuksia, joihin automaatit eivät pysty (pitkään aikaan) . Muu tuotanto voi sitten tapahtua pitkälti automaateilla.

Yrityksissä lasketaan tarkkaan, kannattaako kokoonpano roboteilla vai halpatyövoimalla (lapsityövoimalla) kaukoidässä. Pian tulee se aika, jolloin kaukoidässäkin työn hinta ylittää robottien kustannukset.

Pitääkö silloin työn ja pääoman välinen ristiriita yrittää ratkaista uudella tavalla?

Jukka, olet varmaan jo pohtinut tätä?

Ilkka Luoma

Ihmiset ja robotit muodostuvat samoista atomeista - vain kiukan eri järjestyksessä. Aivomme ovat ohjelmoidut ja robottien aivoja ohjelmoidaan yhä tarkemmin ja monipuolisemmin --- robotit eivät tarvitse rahaa, koska muurahaisetkaan eivät tarvitse - muurahaisilla on kuitenkin takanaan jo noin 60 miljoonan vuoden evoluutio -

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ilkka, oli tuossa nimessä kolme kirjainta oikein, sorry

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Älykkäät robotit korvaavat ihmisen?"

- Kysymysmerkki joutaa pois, koska juuri noin asia on.

Ilkka Luoma

Niin, olemmeko "vain" yksi osa eliöstöä, kuolemme sukupuuttoon, kuten joka päivä muutoinkin lajeja koulee - toimistamme ja muutoinkin ...

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Mielenkiintoista pohdintaa kyllä! Ei meidän Ilkka tosiaankaan saisi kuolla mihinkään puuttoihin, vielä. Meidän homma on ottaa selvää universumista, ja homma on vielä hyvin hyvin pahasti vaiheessa. Sitten kun on selvitetty mikä on homman nimi, voimme aivan rauhassa poistua näyttämöltä, vaikka sotimalla, lasikuutioon tai vaikka ilman ;∂

Ilkka Luoma

Universum on päässämme - jos oppisimme syvällisesti tuntemaan aivoituksemme - olisivat siellä myös vastaukset universumin kysymyksiin! :)

Ilkka Luoma

Viimeinen sammuttakoon valot, ellei ymmärretä robotiikan merkitystä! (?)

~ http://yle.fi/uutiset/professori_viimeinen_sammutt... -

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

On myös tärkeää ymmärtää, mihin robotteja ei kannata käyttää.

Ilkka Luoma

Samoin on julmaa pohtia mihin ihmistä ei kannata käyttää! Mihin meitä tarvitaan 100 vuoden päästä, jolloin prosessoriteho ja kapasiteetin hallinta oivalluksina ja ideoina ylittävät ihmisen aivot tuhat kertaisesti.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #15

Yleinen harha. Mutta määrä ei valitettavasti muutu laaduksi.

Ilkka Luoma

"Kasvava joukko arvovaltaisia eri alojen vaikuttajia Bill Gatesista Elon Muskiin, Stephen Hawkingista Steve Wozniakiin ovat viime aikoina pyrkineet kiinnittämään huomiota siihen, miten räjähdysmäinen teknologinen kehitys uhkaa yhteiskuntiamme. Tekoäly ja robotisaation uusi aalto muovaavat uudelleen maailmantalouden rakenteita tavalla ja nopeudella, joka suurella todennäköisyydellä jättää viime vuosikymmenten suurena myllerrysvoimana esiintyneen globalisaation varjoonsa"

[lainaus]

~ http://demokraatti.fi/olemme-menossa-kohti-perinte... -

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tuossa on yleinen harha, menestyneet muka ovat päteviä mihin tahansa

Nuo tyypit eivät pysty arvioimaan kehitystä sen enempää,kuin ns. tulevaisuudentutkijatkaan.

Ilkka Luoma

Ennakoinnin helmi ... Entä jos robotiikka, keinoäly ja 3D tekevät "lakon"? Mitä tällä lakolla voimme ymmärtää? Uskallammeko menettää kyvyn tehdä työtä, joksi evoluutio määräsi ravinnon löytämisen ja tekemisen? Ravintoakin siksi, että lisääntyisimme. Kulutammeko kohta liikaa, mikä olisi kohtuullista meille ihmisille, jotka jo nyt syövät muiden kupeilta.

~ http://www.hs.fi/talous/a1475640452209?jako=b73ecb... -

~ http://www.hs.fi/talous/a1475640452209 -

...
Joudumme määrittämään työn käsitteen uudelleen. Kuluttamisesta ja vapaa-ajasta tulee työtä eli harrastamista. Mitä sinä harrastaisit, jotta elämä olisi mielekästä? Miten näemme toimeliaisuudelle käyvän, meidät on kuitenkin luotu tekemään työtä. Entä jos robotiikka, keinoäly ja 3D tekevät "lakon"? Mitä tällä lakolla voimme ymmärtää? Uskallammeko menettää kyvyn tehdä työtä, joksi evoluutio määräsi ravinnon löytämisen ja tekemisen? Ravintoakin siksi, että lisääntyisimme. Kulutammeko kohta liikaa, mikä olisi kohtuullista meille ihmisille, jotka jo nyt syövät muiden kupeilta.

.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Median levittämiä harhoja pääosin.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa